Tro, hopp och kärlek !

Foto0312

Hittade ett helt uppslag  med bild  från min hemstad Jakobstad i tidningen  Dagen. Symbolerna som hängs upp  över Storgatan i stan från  skyltsöndag  och över hela  julhelgen. Signaturen  Majken Öst-Söderlund  stod  för artikeln. Hon i sin tur hade  pratat med museichefen  i Jahobstad  Kristina Lundström-Björk.

Tar mig friheten att  klippa  lite  ur artikeln. Sedan mitten av 1800-talet har symbolerna funnits i Sjöfartsstaden. Men först  som kors-ankare och kors  och tända med levande ljus i lyktorna.. Extremt brandfarligt. Från början tändes  de på julaftonskvällen för att lysa  när man gick hem från kyrkan. De skulle påminna om alla  sjömän som inte kunde fira jul med sina familjer.

Museichefen hävdar att Jakobstad var med bland de första städerna i världen som gjorde en speciell julskyltning. Det träffade rätt  och blev hängande år efter år. Sjömanssymboler i en sjöfartsstad.

Först sköttes det hela av handelsmännen men 1913 tog staden över  och bytte  de farliga ljusen till elektriska lampor och då kunde också hjärtat göras..

Numera finns  de också i miniatyrer i många Jakobstadshem och till och med ute i världen med dom som flyttat hemifrån och tagit symbolerna  med sig, förhoppningsvis  också verkligheten som gömmer  sig i dem.

Nu finns symbolerna  lite varstans,  tryckta på en massa olika  föremål.Muggar  och souvenirer. Ja även på locken till gatubrunnarna i Jakobstad, en historia som min mamma skrev insändare om i  Tidningen – man skulle  väl inte  gå och trampa på dom fina symbolerna.

Verkligheten bakom symbolerna  känns  synnerligen aktuell i dagens  värld. Våga tro  och hoppas  och visa kärlek trots allt elände som världen visar  upp just nu. Mörkret i vår  värld behöver  lysas upp – inte bara med lyktor  och bloss – utan med ett realistiskt och nära innehåll . Mod att leva – mod att andas – mod att vara med och ge  den kärlek som vår  värld  så innerligt väl behöver. Det betyder inte nytt rekord i julhandeln med klappar  och mat. Det etyder att dela med sig av det som vi som personer kan ge till varandra  för att ge  Adventstro  och Julfrid  och hopp om nya  möjligheter till dem vi möter.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s