Nu skall det bli ljust !

Foto0293

Just nu  så tänds  det en hel massa  med ljus över hela  Sverige. Det är  led-lampor  och vanliga  gamla  glödlampor. Det kommer att bli stearinljus  och batteriljus i mängder. Det är ju alldeles strax första söndagen i Advent med  ljusfester på många  håll och tändning av det första av de fyra  ljusen i Advent. Men innan  dess skall vi gå igenom  ytterligare ett  påfund som heter  Black Friday  och försöka kopiera  Amerikas största  shoppingdag. Stormarknader och affärer av alla slag erbjuder  mellan 50 och 75 %  i rabatt bara vi köper och köper och köper igen.  Närmare  köphysteri kan man väl inte komma.

Samtidigt håller vi på  och sätter upp våra stjärnor och ljusslingor. Ljus  och värme behöver vi. Kanske extra  mycket i den tid  vi lever i med flyktingkris  och terrorhot. Verkligt kall blodigt  mördande  snart sagt var som helst i vår  värld.  I vår familj plockar vi också  fram ljusslingor och stakar med ljus och pryder vårt hem som vi brukar.

Foto0297

Det gamla dalaskåpet får  sin  ljusstake och kommer sedan till jul att få julkrubban på sin hylla.Foto0296

Stjärnor i olika form   och lyskraft får  givetvis sina platser. Stämning, vila  och frid  när  allt väl är  ordnat.  Kan inte  låta  bli att tänka  så här. Vi är otroligt lyckliga – vi har ett hem med värme  och ljus. Vi har sängar att sova  i – matbord att sitta vid och mat att äta.  TV och TV soffa. Bil att ta oss fram med  och möjlighet att köpa  det vi behöver. Köra  till  Apotek och vårdcentral om vi behöver  det. Vi lever  ett liv tillsammans   som makar som älskar varandra  och barn  och barnbarn omkring oss.  Helt enkelt ett liv värt att leva med glädje  och tacksamhet.  Värdesätter vi det så mycket  som vi borde – eller ?

Ser vi oss omkring med utsikten från TV soffan så är ju världen grym, med miljoner  människor som saknar  ALLT DETTA !   Flyktingar eller tiggare alla är  dom människor som du och jag. Man kan diskutera  detta  ur tusen olika  vinklar. Stänga gränser eller  öppna  hjärtan. Men det blir ju så konkret och nära  när man handlar sin mat och går  ut ur affären med sina kassar och så sitter där en man eller kvinna med en pappersmugg med nåra slantar i. Ett lite  ljus måste man ju bara  tända  med enkel gåva  i pappmuggen och en liten ljusning i ögonvrån  när  våra blickar  möts.

Led-lampor  och stearinljus i all ära men de viktigaste ljusen tänds  i  medmänniskor ögon när  vi möter varandra med  den mening som Advent och kommande helg  vill ge.  Advent eller Ankomst till jorden av den  man som är till för hela  världen – Jesus Kristus. HAN KOM  FÖR ATT GE LIV  OCH FRID – MENING I TILLVARON. NÄRHET  OCH KÄRLEK. Han satte sig till  bords med dom allra svagaste  för att ge  dem  människovärdet  tillbaka. Det var  utstötta – publikaner – syndare och  och  misslyckade…. eller  hemlösa, tiggare och flyktingar skulle  det kanske vara i dag.

Glöm  black- friday och   shoppingrekord. Vi klarar oss nog även om det inte blir nytt rekord i julklappar  och mat ! Tänd  ljus  där  det verkligen behövs och välsigna dem som saknar allt !

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s