En period i vårt flyttande liv !

Foto0271

Lovade ju i förra  skrivningen att eventuellt återkomma med någon glimt  från vårt  flyttande pastorsliv- här kommer  en . Det enda  vi visste om Sollefteå när  vi flyttade dit var att man pratade om stan som ett skidspår mellan två regementen.  Men det blev min andra tjänst efter att ha ”gått i väggen” innan den ens var uppfunnen. Församlingsassistent  i Svenska kyrkan blev jobbet en period.

Vi kom med flyttbilen till  komminister  Tore Lyreskogs  gamla lägenhet men fick senare  flytta in i ett  nybyggt parhus på Kyrkvägen – granne med det nya  församlingshemmet. Vägg i vägg med oss bodde  kyrkvaktmästaren  Ivar Molin och hans fru. Du ser honom på bilden här under – det är han som sitter på åsnan. På hemmaplan körde han en sprillans ny  Volvo Amason..

Foto0273

Vi fick vara med  och starta upp ett barn- och ungdomsarbete, som när  vi kom bestod av ett dussintal  Ansgars-scouter, men som när  vi slutade bestod av cirka 600 deltagare  i den lilla stan. Jag jobbade med fritidsgård  och tonår och Ingrid  startade Kyrkans barntimmar inte bara i stan utan på flera håll i stiftet. För min del utformades tjänsten så att den blev nästan  som en  prästtjänst men  med  ”Venia” tillstånd  att predika och ha gudstjänster. Dessutom var jag lärare på gymnasiet  och  övervakare i kriminalvården och fosterhemsinspektör för Stockholms stad i Västernorrlands län. Men vi gjorde  detta inte ensamma utan hade  medhjälpare av många slag. Kyrkoherde  och komminister inte att förglömma. En bild på ett par av dem som hjälpte till  ser du här och  ett  tekniskt hjälpmedel för musik på fritidsgården  som samlade fullt hus  varje  lördag.

Foto0274

Det är  Kerstin och Turid som flankerar assistenten.

Detta var ju ganska längesen, slutet på 60-talet närmare  bestämt.  Sollefteå bjöd på mycket omväxling i jobbet och i miljön. Rock-konsert i kyrkan med The Vergers, visor med Lars Åke Lundberg, Förklädd Gud i  Hullsta gård  där jag fick  vara recitatör. och  gudstjänster runt om i stiftet eftersom det var ont om präster.

På de tiden  var vintrarna riktiga  vintrar och det var gott om den där  vita sorten som vi nu knappt ser  där vi nu bor. Vår  son Anders fick pröva  på snödrivorna.

Foto0272

Roligt var det redan utanför  vårt hus.  En annan gång kunde  vi ha en älg på altanen. Sommartid fanns vi i Sånga  i en stuga vi hyrde mitt ute i en kohage.

Det var en period i vår tillvaro som vi minns och som vi blivit påminda om genom en av våra  vänner på facebook, Torgil  som var komministerson   i Sollefteå.

En av många perioder i vår tillvaro som du här  får en liten glimt av. Perioderna har blivit  nåra stycken, ibland jobbiga och svåra men också med  positiva  minnen  och möten med människor av alla slag. Men i varje period, varje utmaning vi mött, har det också funnits en ledning  från Honom som en gång gav oss kallelsen att jobba på detta sätt. Utan Hans  närvaro i våra  liv hade det inte funkat och vi hade inte  vågat, men med Honom har det burit oss genom allt. Den närvaron finns också nu  och där  vi just nu finns i pensionärstillvaron, med närhet till barn  och barnbarn. Möten med människor på samma sätt men också så här  på nätet.

Trevligt att du tittar in på bloggen ibland ! Välsignelse önskar vi dig för  din vardag och  helg !

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s