Ljus i höstmörkret !

Foto0263

Utanför  vårt fönster  gulnar höstlöven. Lantbrukarna plöjer sina  åkrar och landskapet blir ännu  mörkare till kvällen. Halloween masker och monster  springer runt i  kvarteren. De är  hotfulla  på låssas medan världen och världens barn och familjer visar en grym verklighet. Samtidigt blir  det  Alla Helgons  dag när  man tänder ljus på landets alla kyrkogårdar  och minns  dem som fullgjort sin stund  på jorden. Det är  svårt att få pusslet att gå ihop, men vi försöker.

Jag läste en  krönika för ett tag sen, den hette Melodin som kom bort !  Texten tog tag i mig  och rubriken fastnade inför den här  helgen. Om du tänker dig livet som en komposition av en tonsättare på himmelsk nivå så är det en oerhört vacker melodi det är tänkt att vara. Men så kommer en stämma  bort ibland, när  någon vi håller kär helt plötsligt bara inte finns  mer. Rytmen  och tonarten haltar i hela  tillvaron och vi är beredda på att ingenting mer kommer att bli som vanligt igen. Så är det ju bara. Vi är  ofta lite tafatta när  det gäller sorg och hur man möter  den och de vänner  som drabbas. Vi tar till  nån sliten fras  och känner att det bara inte räcker till. En av de vanliga fraserna är att vi beklagar sorgen. Kan man det ? Sorgen finns  där  och vi måste erkänna  att den kan finnas länge och att vi måste jobba med den gång efter gång.. Personligen har jag svårt för just den frasen. Jag säger hellre att  jag vill dela  din sorg  och beklagar  TOMRUMMET som du upplever just nu. Melodin som kom bort. Så möter du kanske en slinga ibland med toner  som väcker minnen. En speciell dag  som något hände och som ger dig tårar i ögonen och ont i hjärtat. Melodin . tonarten, ljudet  från just det saknade instrumentet bara  inte finns där. Noterna  blir  suddiga av alla tårar.

Men vet att det kommer att ljuda  skönt igen när Livets Herre bläddrar vidare i partituret. Det kommer inte att låta likadant som du är  van vid, men det kommer att bli en ny melodislinga som du får till din tröst  och för  din fortsatta livssymfoni. Det kan ta tid – lång tid  ibland, men  du kommer att känna igen melodin även om den låter på annat sätt.

Ljus  i höstmörkret över sårigt plöjda  åkrar. Ljus  över kala grenar. Livspoesi och mening trots allt. Frid ger jag er, säger  Jesus, min frid  som övergår allt  förstånd.

Så ta dig Allhelgonatid. Gråt om du behöver  det – tårar lossar  och läker. Det finns  händer  som torkar  dina tårar och som kupar sig omkring en flämtande låga. LJUS  I MÖRKRET, inte bara stearin  – utan liv.

Foto0265

 

Annons

1 tanke på “Ljus i höstmörkret !

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s