Synvillor eller på riktigt !

Foto0244

Det finns en del klassiska  bilder på fenomen som förvillar  ögat – synvillor som  den här  ovanför. Kanske den här  också.

Foto0245

Svår  uppgift  att lösa eftersom det lägsta trappsteget hela  tiden verkar finnas på nåt annat  ställe.  Det finns massor med bilder av det här slaget. Varför  de lurar ögat vågar jag inte ge mig på att förklara. Jag får nog nöja mig med  Ingemar Stenmarks klassiska replik efter orden – he bar å åk,  när han sa – he löns int  ti förklar för  den som int begrip. Du kanske har en vettig förklaring på detta  själv.

Synvillor förresten, kan inte låta bli att tänka på den underbara Göteborgshumorn som kallade TV-huset för just  Synvillan. ( och energiverket för El-lyse-palatset.)

Synvillor finns  ju för  det mesta på papper och det är  där man utsätts  för det bedrägliga i dem. Ser jag mig omkring i det verkliga  livet så finns  det en del saker som  man skulle hoppas att de  var synvillor men som tyvärr inte är det. Klarsyn säger att de tyvärr är  på riktigt. Tänker på dessa ändlösa karavaner  av flyktingar som passerar gräns efter gräns, land efter land  i sin förtvivlade jakt på fred och frihet. Lämnar allt för  den stora osäkerheten och med livet som insats på sin resa eller vandring.  Tänker på klimatet i vår  värld och då menar jag inte  vädret utan relationen oss människor emellan. Mord  och våld, skolskjutningar  och självmordsbombare. Den  totala bristen  på att det finns ett människovärde.  Det  är enklast att bara döda den som inte  tycker som jag. Att döda  i religionens namn den som lämnat den officiella tron i sin tradition vittnar om en  mycket svag gud som kräver underkastelse och obrottslig lojalitet och som befaller om mord och avrättning  av den som väljer en annan tro.Grupper av oliktänkande  som väljer krig  och död  och terror i stället  för samtal. Hur ser vår  värld egentligen  ut ? Vad är  det för liv vi står för?  Tänk om allt det här  vore bara synvillor – men nu är det krass verklighet och mardrömsnatt.

Tänk om man kunde rita om alltihop. så ”elefanten” fick rätt antal ben  och att de lägsta ”trappstegen” i  i etik och moral gick att förändra. Jag tror att det finns  hopp trots allt och att det börjar hos  dig och mig i vår vardagliga  värld.  Börjar med en klarsyn som bibelorden och kristen tro ger.

Ta  bort bjälken ur ditt eget öga innan du  börjar peta  på skräpet i din grannes. Det finns en ”ögonsalva” som innebär att du får en annan syn på vad livets mening är och du får en ny syn på vem som är  din nästa. Det kanske inte  ”bara ” är  flyktingen och den hemlösa utan också grannen i trappuppgången eller på tomten intill,eller  den där  som du  när  du ser honom eller henne gör att du byter sida på gatan för att slippa  möta.  Jesus visade på att det du och jag gör  mot eller för  dem vi möter har evighetsvärde.

Våga  pröva ! Våga leva ut din kärlek och omsorg i ord  och  handling och du börjar förändra  och se verkligheten bakom synvillorna !

Byta  ett ord eller två, gjorde det lätt att gå. Alla människors möte  borde vara så ! Det är inte bara poesi. Det är  verklighet !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s