Vykort – alltid trevligt att få !

Foto0241

Visst är det lite mysigt  att få ett vykort i brevlådan – en hälsning från någon som är  ute  och reser.  Så får man ju  en liten bild av hur det ser ut just i den delen av  världen. Det är  roligare än att få en hälsning på internet eftersom vykortet har en andra sida  där  den personliga handskrivna hälsningen tar plats. kanske med en kram också.

Men vykorten är ganska förutsägbara i sina motiv- Fantastiska byggnader med kyrkor  och slott och ruiner av olika slag. Vackra naturscenerier med  vatten, höjder  och dalar och allt detta  som hör  naturen till. Mera  sällan är  det nåt  vykort  som sticker ut med det där lilla  extra  som får blicken att fastna och undra. Vi fick ett sånt för ett tag sedan. En vecka eller två efter att vårt äldsta  barnbarn med sin man gjort en speciell resa. Jag lägger  det på högen av vykort jag har-

Foto0242

Världens nordligaste  kyrka  på  Svalbard där  dom värmde  sig med lite  fika en ruggig dag. Visst sticker  det ut rent fotomässigt. Största ytan på kortet är ju nästan svart. Kyrkan är fasadbelyst och korssymbolen  skymtar på taket om man tänker till. En verkligt spännande bild med dramatik av ljus och mörker.

Vår  värld är ju  full av  ”vykort”  och signaler av alla  de slag. Luften är full  av text  och bilder som fladdrar omkring oss. Inte konstigt om man får huvudvärk  av allt detta. Reklamen påverkar oss. Ideologier och religioner sänder sina budskap för att övertyga oss. Det bara strömmar och strömmar – hela tiden……. men vi blir mer eller mindre bedövade av allt  och orkar knappt reagera.

Ta det här med religioner, apropå den nordliga kyrkan. Alla religioner i världen försöker påverka oss, eftersom de kommit oss närmare då avstånden och  kommunikationsmöjligheterna  förändrat världen. Österland har kommit in i Västerland och därmed alla de österländska religionerna  också,  New Age  eller nyandligheten erbjuder en mix av praktiskt taget vad som helst för att man skall bli en självmedveten och lycklig människa. Bara blanda och skaka om och ta ett par matskedar dagligen och hjälper det inte  så mixa en ny brygd. Det gemensamma för allt detta är att du själv skall fixa förändringen på ett eller annat sätt. Förverkliga dig, förändra din energi, fasta och ge allmosor och göra pilgrimsfärd. Allt ligger på dig själv.  Här sticker kristen tro ut rejält. Det är inte din prestation eller  dina handlingar som skall fixa  förändringen och meningen. Det är  någon som har gått före och skapat  möjligheten till befrielse, förlåtelse, hälsa  och helhet för hela  din varelse. Det finns ett himmelskt ”ljus”  som vägleder genom allt  mörker, ett kors  som syns och som bär igenom allt  det svåra. Jesu liv, död  och uppståndelse är den stora möjligheten för en hel värld. Till och med i den allra nordligaste iskylan finns en kärlekens  värme och  ett hem. Inte bara en fikapaus utan ett livsrum för  den som längtar efter mening och mål.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s