Mona Lisa och hennes leende känner vi väl till. Men en del fakta om det är inte så väl kända. Leonardo da Vinci tog fyra år på sig för att måla bilden i början av1500-talet. Hon var en av de första vanliga människorna som blev porträtterad. En samtida konstnär beskriver sin upplevelse av bilden: Läpparna var fyllda av blod och inte av målarfärg och när jag betraktade halsen kunde jag svära på att pulsen slog. (Giorgio Vasari) Mysteriet med leendet hänger ihop med landskapet. På ena sidan är det markperspektiv på den andra fågelperspektiv. Landskapen möts i hennes leende och får det nästan att rycka i ena mungipan. När som helst kan hon börja skratta. Läste detta och funderade inte så mycket på leendet som på vilka landskap vi lever, vår bakgrund och vårt ursprung.
Detta sammankopplat med en bok som vi hemma sträckläst de senaste dagarna.
En bok som beskriver en resa genom livets olika landskap på ett fantastiskt sätt. En muslim som under en lång period sökt att komma till klarhet om vad som är rätt landskap för hans liv – islam eller kristen tro – koranen eller bibeln. Massor med intressant info och nya lärdomar om vad som är avgörande i frågor om tro, mellan dessa två.
Bara en sån sak som att det är en väsentlig skillnad mellan Österländsk och Västerländsk islam. Den första med lojaliteter och obrottslig trohet mot auktoriteter i familj och släkt utan att ha nån riktigt täckning för vad auktoriteten vilar på. Den senare med en möjlighet att undersöka och ta ställning själv till det som tron innebär. Med detta följer också ibland en sekulariserad och mer liberal riktning. Ändå när det kommer till slutligt avgörande, om man går över till kristen tro en uteslutning ur familj , släkt och vänner. I vissa fall även en dödsdom efter det svek man gjort sig skyldig till.
I den auktoritära delen får man inte reda på allt som finns t.ex om profeten och om koranen och om detta med att det är fredens religion. Man undervisas bara om de delar som ger en positiv bild av islam och frågor och tvivel besvaras bara med – det är så. När man sedan själv börja undersöka saken i skrifter som skall komplettera koranen, så ser man att profeten inte är så ren och helig som man trodde, att koranen inte alls är så oförändrad som den sägs vara, att det finns massor med varianter på tron beroende vilken imam man pratar med och så blir trons landskap mycket förvirrat. Ungefär så beskriver författaren till boken sin resa genom flera års forskning i islam och kristen tro.
Han har fört en dialog med företrädare för islam och kristen tro med avsikten att ta reda på vilken av dem som håller att tro på. Så kom det slutliga avgörandet när han bad till Allah men hittade Jesus. Dels genom sin forskning men i slutänden också genom drömmar och syner som bekräftade det han kommit fram till.
En bok som är absolut nödvändig att läsa för att förstå vad det handlar om och med respekt kunna mötas i samtal och svara på frågor om livet och tron.
I dessa tider kommer det fler och fler med en annan tro till vårt land. Då är det viktigt att veta vilket livslandskap vi själva lever i. Det är inte bara en fråga om kultur utan om själva livet och den frihet som vi i vårt land har när det gäller tro och religion. Då handlar det inte om en ytlig kunskap om den tro vi bekänner oss till utan om djup och insikt i vad den innebär i vardagens jobb och liv.
Tag och köp boken, men glöm inte att fördjupa dig i den bok som är vår, Bibeln med ett budskap, med mening och tro som bär.