Klassiskt konstverk !

Foto0236

Mona Lisa  och hennes  leende  känner vi väl till. Men en del fakta om det är  inte så väl kända. Leonardo da Vinci tog  fyra år på sig för att måla bilden i början av1500-talet. Hon var en av de  första  vanliga människorna  som blev porträtterad. En samtida konstnär beskriver sin upplevelse av bilden: Läpparna var fyllda av blod och inte av målarfärg och när jag betraktade halsen kunde jag svära på att pulsen slog. (Giorgio Vasari) Mysteriet med leendet hänger ihop med landskapet. På ena sidan är  det markperspektiv på den andra fågelperspektiv. Landskapen möts i hennes leende och får  det nästan att rycka i ena mungipan. När som helst kan hon börja skratta.  Läste detta och funderade  inte så mycket på leendet som på vilka  landskap  vi lever, vår bakgrund och vårt ursprung.

Detta  sammankopplat med en bok som  vi hemma sträckläst de senaste  dagarna.

Foto0240

En bok som beskriver en resa genom livets  olika landskap på ett fantastiskt sätt. En muslim som  under en lång period sökt att komma till klarhet om vad som är rätt landskap för hans liv – islam eller kristen tro – koranen eller  bibeln. Massor  med  intressant info och nya lärdomar om vad som  är avgörande i frågor  om tro, mellan  dessa två.

Bara en sån sak som att  det är  en väsentlig skillnad mellan  Österländsk och Västerländsk  islam. Den första med  lojaliteter  och  obrottslig trohet mot auktoriteter i familj och släkt utan att ha nån riktigt täckning för  vad auktoriteten vilar på.  Den senare med en  möjlighet  att undersöka och ta ställning själv till det som tron innebär. Med  detta följer också ibland en sekulariserad och mer liberal riktning. Ändå  när  det kommer till slutligt avgörande, om man går över till kristen tro en uteslutning ur  familj , släkt  och vänner. I vissa fall även en dödsdom efter  det svek man gjort sig skyldig till.

I  den auktoritära delen får man inte reda på allt  som finns t.ex  om profeten och om koranen och om detta med  att det är  fredens religion. Man undervisas bara om de delar som ger en positiv bild  av islam och frågor och tvivel besvaras bara med – det är  så. När man sedan själv börja undersöka  saken i skrifter  som  skall komplettera  koranen, så ser man att profeten inte är  så ren och helig som man trodde, att koranen inte  alls  är  så oförändrad som den sägs vara, att det finns massor med varianter på tron beroende vilken imam man pratar med och så blir trons landskap  mycket förvirrat. Ungefär  så beskriver författaren till boken sin resa genom  flera års  forskning i  islam och kristen tro.

Han har fört en dialog  med företrädare  för islam och kristen tro med avsikten att ta reda på vilken av dem som håller att tro på.  Så kom det slutliga avgörandet när han bad till Allah men hittade Jesus. Dels genom sin  forskning men i slutänden också genom drömmar  och syner som bekräftade det han kommit fram till.

En bok som är absolut nödvändig att läsa för att förstå vad det handlar om  och med respekt kunna  mötas i samtal och svara på frågor om livet och tron.

I dessa tider kommer  det fler och fler med en annan tro till  vårt  land. Då är det viktigt att veta vilket livslandskap vi själva lever i.  Det är  inte bara en fråga  om kultur utan om själva livet och den frihet  som vi i vårt land har när  det gäller tro och religion. Då handlar det inte om en ytlig kunskap om den tro vi bekänner oss till utan om djup och insikt i vad den innebär  i vardagens  jobb och liv.

Tag  och köp boken, men glöm inte att fördjupa  dig i den bok som är  vår, Bibeln med ett  budskap, med mening  och tro som bär. 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s