Visst fanns det fler ”original” förr ?

Foto0224

Varför är  allting  så trendigt och main-stream  i dag ? Har en känsla av att det  var vanligare  med original av olika  slag  förut. Såna  som vågade vara annorlunda och stack ut, som inte brydde sig om vad  andra tyckte eller tänkte om dem.  Låt  Jokkmoks-Jokke vara ett exempel på det.   Han får väl sägas  höra till de där offentliga originalen med sin Gulli-Gullan koko som en gök…..

I min barndoms Finland  fanns  det gott om  dom där  som verkligen var sig själva. Mattis-Maja hette en som gick omkring i gårdarna i Bennäs. Kull Jock som var stationskarl  och  hade en  humor och ett härligt språk. Alltid  godis i fickorna  till oss barn och ett  rakt ord till dem han mötte. I Jakobstad fanns  det flera. Museiföreståndaren  och läraren Viktor Sund, alltid klädd i vinterkappa  och slokhatt. Han skaldade  till och med på deklarationsblanketten på raden om innehav av hund för  hundskatt: Ingen katt och ingen hund och ingen skatt för  Viktor Sund. Under studietiden i Göteborg fanns  det fortfarande original. Det gick en slarvigt klädd och ofriserad man  på stans gator med en fiollåda  i handen. Men det var ingen fiol i den, det var hans låda  för dagens smörgåsar. Under vår förra period i Halmstad fanns en man, också han i överrock och hatt som lodade runt i stan. Jag råkade hamna  efter honom i en kö till godis. Han köpte flera konfektaskar och tog fram sin plånbok som inte gick att stänga p.g.a. alla sedelbuntar han hade i den. 1000-tals  kronor. Han köpte konfekt  och gick och besökte  sjuka och ensamma  med sin gåvoaskar  och pratade en stund med den han var hos. Han var välkänd  för  detta men aldrig utsatt för nåt rånförsök.

Men sen är det nästan slut på dessa härliga  människor. De där  som vågar vara annorlunda och gå mot strömmen om det behövs, inte bara i yttre avseende utan också i ord  och tanke. Man kan ju bli mobbad om man tänker annorlunda än senaste trenden i en hel massa med frågor. Jag tar inga exempel  du vet hur  det är.

Men det måste ju vara klokare  att vara ett original med allt vad det innebär än att vara  en blek och suddig kopia  utspottad  ur tidens skrivare. Du vet – det finns ingen annan som du. Du är absolut unik och det finns ingen som kan ta över din plats i tillvaron. Du är skapad att vara just den unika personlighet du är. Det finns en Gud bakom allt detta unika.  Den gång Du viskade ditt bliv, Du ville mening i mitt liv. Ingemar  Olssons text, Du vet väl om att du är värdefull  rymmer inte bara  en allmän uppmuntrande fras utan speglar den verklighet vi kan leva  i !!!   Tänk om vi vågade låta  våra tankar  och funderingar – dom där  djupa sakerna, ta plats  i våra vardagliga  samtal  De där  som börjar med väder  och vind men kan fortsätta  i   vår tro på liv  och evighet.

Livet är vår  stund på jorden. Livsberättelsen är ditt unika  original. Jag vill berätta min bland annat genom bloggen och i de möten jag får  i just min verklighet  och där finns det  en hel del om  mening, Jesus , Livets  Herre och Gud.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s