DOM ÄR SURA – SA RÄVEN !!!!

Foto0215

Visst kommer du ihåg talesättet om räven som inte nådde upp till rönnbären och gick därifrån med ”hedern” i behåll. Kommentaren dom är  nog sura  räddade  rävens misslyckande.

Det finns fler talesätt om rönnbär. Rikligt med rönnbär skulle enligt de gamla ”bondepraktika” mönstren  ge en riktigt kall och snörik vinter. Finns  väl ingen statistik på det  men tanken finns kvar hos  många i den lite äldre generationen.

Men  det är verkligen rikligt med  rönnbär i år och vackert är  det. Vi har rönnar utanför staketet där  vi bor och kan följa dem från våra  fönster i vardagsrum  och arbetsrum. I våras var det vitt och  vackert när  de blommade  och nu är  det  moget rött  och tungt, så tungt att grenarna inte   bär.

Foto0217

För en av rönnarna gick det så här  i en vindby- troligen trött  av ålder  och murken inuti stammen. Den bara inte  orkade med alla  mogna  bärklasar. Det här  är ju naturens  gång. Blomning  och frukt följer varandra i takt med sol,vind  och vatten.

I våra egna  liv går  det inte på automatik att bli mogen. Mognad i mänskligt  avseende kräver mycket  mer. Mognad kan ju ske  både  kroppsligt,själsligt  och andligt. Beda  Wallström skriver om detta i sin bök ”Kära du”. Jag citerar nåra rader.

Kraven från en själv och andra växer. Ursäkterna  för felsteg blir allt färre. Du borde veta  bättre,handla visare, tåla  mer !  Du borde  hjälpa andra med att bära deras bördor…du har sett så mycket av livets principer i funktion. Du som har bett om mognad och fått den. Så långt  Beda.

Känner du igen det hon säger ?  Känner du hur ofta man inte räcker till och risken att det går  som för  den  kapsejsade rönnen närmar sig. Utmattningsdepression heter  det visst. fast vi oftast säger – gått i väggen:

Den som är mogen vet det ofta inte  själv.  Frukten är bara till nytta för andra och till  glädje för andra. Man kan inte pressa sig själv till nån form av mognad  och ork, det måste  få ta tid.  Jesus  säger om det här.  Såsom grenen inte kan bära frukt i sig själv utan bara om den förblir i vinträdet, så kan ni det  inte heller om inte  ni förblir i mig.  Den principen kan ge  de starkaste träd. Vi lever ju för att förmedla  liv till varandra. Människor söker frukt att leva av.

Att få vara till välsignelse ( gamla hederliga ord)  för någon genom den mognad vi fått är  något att vara tacksam för.  Att få dela livserfarenheter  IRL eller på ”nätet” kan skapa nya  möjligheter för någon som just då behövde  en vänlig  hand eller arm. en blick eller ett ord för att orka  stå i stormen.

Ingen medvandrare på livsvägen skall behöva säga – dom är  nog sura och så  överge de möjligheter som finns.  Vi kan mötas och ge varandra mod att leva. Vänner och bekanta. Människor av alla slag – väl etablerade  eller hemlösa  och flyktingar. Uppdraget att leva  och mogna har vi fått  av Jesus Kristus  som med sitt sätt  att leva här gav oss bilden av ett liv i helhet och  mening.

 

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s