TROR DU PÅ GUD ??

Foto0208

Ibland  skymtar jag bilder på Villa  Överås  på Facebook. Då kommer jag ihåg studietiden på dåvarande Metodistkyrkans teologiska  skola, Danska  vägen 20. En studietid  som för mig blev uppdelad i två perioder.

En kväll satt vi ett gäng i tornrummet och pratade. Så kom det en till mitt i samtalet och ställde  frågan : Tror ni på Gud ? Han fick omedelbart svaret:Vilken Gud – det finns  ju så många ? sen blev det ett nattlångt samtal.

Om jag ställer samma fråga rakt  fram till dig som läser just – så vet  inte jag ditt svar och begär  det inte heller. Men visst kan det vara värt att fundera  på frågan också nu. Det finns  ju så många  ”gudar” också i vår tid. Avstånden krymper i världen och fler och fler religioner kommer till vårt land, framförallt med Österländsk bakgrund. Bara hinduismen har 300 miljoner  gudar att välja på.  Och så har vi nyandligheten där man kan göra  det mesta till gudomligheter. Kristaller  och stenar m.m. Och alla  har rätt – eller hur ? Så kan man fixa  sin egen blandning, skaka om  och ta in en tesked eller mera tre gånger om dagen- och så mår man bra, eller  ???

Vad har du för  bild av Gud ? Svaren blir  säkert  många olika. Den gamla  gubben som staplar omkring ovan molnen. Museibilden av   kungen på tronen med änglar  som flyger omkring.

Foto0213

En absolut museal bild. Overklig helt enkelt.

Foto0212

Den mest spridda bilden ser ut så här. En kraftfull gestalt  som möter Adam ovan  molnen.  Michelangelos  försök att beskriva  det omöjliga. Eller  är din gudsupplevelse av helt annat slag. Den stränga  guden som slår dig på fingrarna så fort du gör  nåt ”galet”. Eller kanske bara ett X som man inte vet nåt  om, nåt i stil med tomtar och troll. Eller är han kanske ett  SOS nummer  ett livskrisens 112  när  inget annat  hopp finns. Bilderna blir  många.

Det finns ju en trosbekännelse, med gamla  högtidliga  ord som man läser upp ibland i kyrkor  och kapell. Men i vardagen då – hur  är det  där ?  Det finns en psalm skriven av Christina  Lövestam som ger enklare ord.  Jag tror på en Gud  som är helig och varm.. en Gud  som gråter med mig.. en tröstande  Gud… en Gud  som bor inom mig och som bor i allt utanför…  som lever med mig  när  jag dör.

Hos oss här hemma  är  denna  Gud levande  och stark. Jag sitter vid  datorn  och skriver  dom här raderna och är  oerhört tacksam för livet. För  Guds omsorg om  Ingrid  och mig när allting kunde ha gått helt fel. Jag har varit med om något som jag inte vet nåt om när mitt medvetande inte fanns med. Vi upplever vägen tillbaka som ljusare och starkare dag efter dag. Pusselbitarna i Hans omsorg faller på plats, den ena efter den andra. Han fanns där trots allt och det finns en vägsträcka  kvar att gå. Att berätta om ett liv och en mening. Gåvor ur Guds händer  att  ta vara på  och dela med oss av.

Låt mig utmana dig! Skippa  dina slentriantänkande  gudsbilder !  Pröva att tro – våga tro på den Gud  som vill dig väl  och som älskar dig mer än du kan tro !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s