KYRKSTÖT FÖR PRÄSTER ??

Foto0187

Dom senaste dagarna har jag kombinerat vilan med att plöja  en massa tidningar. Vi får ibland  tack vare  min Ingrids  bror och en god  vän till honom buntvis med ex av den eminenta  tidningen PD, Provinstidningen Dalsland. Alltid  roligt att bläddra  och kanske  känna igen  och minnas något från Ingrids hemstad – Åmål.  Här  visar prästen i Åmål en kyrkstöt. När  predikan blev lång  och man kanske somnade  i bänken, då gick kyrkvärdarna fram och puffade på den som sov för att man inte skulle missa predikan. En lätt puff   med stöten  och så var man igång igen. ”Väckelse” var det väl inte men  i all fall väckning. Jag har inte sett stöten    i funktion nån gång när jag predikat  och det får man väl vara glad  över.

Samtidigt som jag bläddrade i  gamla  tidningar  så såg jag att ett antal präster i Uppsala förespråkade att Svenska kyrkan skulle  öppna  sina  gudstjänster  för andra religioner, eftersom alla ändå trodde  på samma Gud. Det där med att Jesus sagt att Han är  vägen, sanningen och livet…och ingen kommer till Fadern utom genom mig –  det var ord  som Johannes hade placerat i Jesu mun.  Det kanske  finns  fler ord  som inte sagts direkt av Jesus  utan bara legitimerats genom  honom ?

Jag tycker nog att det vore bra med kyrkstötspuff  på dessa präster. Dom verkar ha somnat på  trendiga kuddar och dragit toleransen vadderade täcke  över sig. En stöt vore nog på sin plats.

En så velig och flexibel Gud  tror jag inte på, Då förlorar kyrkan sitt uppdrag helt  och hållet. Då är det ingen idé att berätta  om min tro: Min Gud  påstår att att  män och kvinnor  är lika  värdefulla. ” Man eller kvinna – alla  är ni ett i Kristus” Det finns inget utrymme för att objektifiera kvinnan eller göra henne till en varelse som bara finns  till för mannens  skull. Min Gud  säger att jag skall älska mina  fiender  och be för dem som förföljer mig. Inte att jag skall stympa  och korsfästa  dom som har en annan tro eller döda  dem som lämnar min tro, Min Gud talar i stället om allt det jag kan göra  för dessa mina minsta bröder  och systrar med godhet – kärlek  och omsorg. Min Gud talar om förlåtelse  och nåd, inte  om fysiska straff av de grymmaste slag. Min Gud kräver inte att jag kan läsa m in bibel på arameiska eller grekiska utan på mitt eget språk. Min Gud talar inte om att jag skall gå ut i heligt krig  och helst bli martyr och få  ett antal jungfrur  i paradis  en gång.

Min Gud har gett oss Jesus Kristus och Hans liv ibland oss, Hans död  och uppståndelse och den Helige Andes  närvaro som en guide och en Hjälpare genom hela livet. Min Gud har gett mig i uppdrag att berätta om detta. Hans väg är en väg av kärlek, nåd  och tro.

Det betyder inte att jag skall döma andras tro men lyssna  och samtala. Men att fira  gudstjänst med så olika  bilder av Gud, med så olika beskrivningar av Gud är en omöjlighet.

Han talade om när Han gick här på jorden att Hans ord inte  skulle  ändras utan bestå. Han är densamme  i går  och  i dag ock i evighet.

Välsignelse från Honom önskar jag dig – vad du än tror !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s