Vart är vår värld på väg ?

Foto0184

 

Frågan i rubriken är  rykande aktuell. Man kan ju undra  när man ser på nyheterna och läser tidningarna – ja det räcker med löpsedlarna. Nåra  ex: Ett stort antal handgranater kastade mot bostäder  och byggnader i Malmö. Skottlossningar mitt ibland vanligt folk på olika håll i vårt land. Mord på  unga kvinnor på de mest  vanliga ställen. Knivmord på IKEA där man ju borde kunna vara lugn och handla – eller  som Expressens krönikör Lars  Lindström  skriver – på IKEA  brukar livet börja och inte sluta.  Går vi sen utomlands, om man nu kan prata om utomlands längre eftersom vi har allt i TV:n eller  telefonen. Informationen om självmordsbombare. sprängningar, IS  härjningar och grymheter av alla slag. Nog skulle man behöva en handbok för att leva livet.

Hittade den här handboken du ser ovanför. Den är tryckt  1937  på Länstidningens tryckeri  i Örebro. Utgiven av  Bibliska  förlaget i Askersund och salufördes  för  50 öre, Porto på 5 öre tillkommer  vid rekvisition av enstaka  exemplar. Boken innehåller  ett stort antal berättelser om hur man skall leva livet här på jorden för att sedan kunna resa  från döden  till livet.

Visst skulle det vara bra med en handbok  eller en guidebok genom  tillvaron, en parlör med lämpliga  ord att användas för att lösa  tillvarons alla problem. Kunskaper  och erfarenheter från dem som gjort resan. Vägar att gå för att undvika alla  fällor  och misstag.

Det finns faktiskt en bok  som är helt användbar för livsresan. Det är den mest spridda boken i vår  värld. Oslagbart rekord i  boksammanhang. Nej  förresten ett år var den utslagen av en annan bok – Maos lilla  röda. Det berodde inte på populariteten men på storleken i Kinas befolkning och kravet på att man skulle ha den med sig överallt som ett ID-kort ungefär.

Bibeln är  den oslagbara  resehandboken. Den kan till och med bryta igenom i den våg av våld och död och elände  som världen bjuder på  just nu. Visst finns det krångliga passager i den som kan vara svåra att förstå. Men det finns ord som kan  ge oss den trygghet vi söker. Någon har räknat orden ”Frukta inte” eller som vi kanske skulle  säga  Var inte rädd och konstaterat att de finns 365 gånger. En gång för varje dag på året.

Bibeln talar också mycket om  Frid. Jesus säger: Min frid ger jag er – inte den som världen ger. Jag blir lite störd av att en del översättningar som har bytt ut ordet frid mot fred  Visst är  det viktigt med fred mellan folk och och nationer. Fred på jorden vill  vi alla ha. Men just frid är  det vi behöver i en vardag när allting bara är kaos  och oreda.  När tillvaron står på öronen.När allt omkring oss rubbas och det vanliga förändras till  nåt som vi inte alls gillar eller får  rädsla och ångest inför.

Psaltaren  är bra exempel på detta. Där finns allt vi människor brottas med och Guds hjälp i klartext. Pröva psalmerna  103 eller 139 så får  du se. Damma av ” handboken” när  det känns  tungt  eller osäkert.

Frid önskar jag dig mitt i  din tillvaro !

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s