NYTT ORD -KAMERAFIERING !!

Foto0165Lyssnade för ett litet tag sen på en intervju på Gullrannagårdens scen i Skeppet. Det var den kloke mannen ovan  som blev utfrågad av den lika  kloke Daniel Grahn. Det var stora  och djupa  frågor  på tapeten. Tidningsklippet ovan  är från Dagen 13 maj 2011. Owe berättar om sina livsval i det reportaget. Bland annat om hur han var tvungen i sina studier att välja mellan  litteraturvetenskap eller teologi. ”Det blev teologi under viss  vånda.  Det fanns säkert en kallelsekänsla i botten – eller snarare en känsla av svek  om jag inte stått på mig kring det  jag uppfattade  och fortfarande uppfattar som tillvarons centrum : Kristus”  Han kom tillbaka till detta i samtalet på Gullbranna – med samma tydlighet och det gjorde att jag återvänt till en del av hans böcker. Nu senast den i bilden.

Där  hittar jag ett alldeles nytt ord – KAMERAFIERING. Det ständiga  fotograferandet.  Du vet bussen med japaner som kommer till ett viktigt ställe – alla rusar ut  och det klickar och surrar – alla rusar in igen och bussen kör  vidare.

Vissa personer  tycks så upptagna av att dokumentera, att de inte tycks leva annat än genom sitt objektiv. En kamerfiering av verkligheten som blir så intensiv att man kanske missar, ord,smaker, lukter och ljud  som inte kan beskrivas i bild. Vem har tid att se alla bilder  som fladdrar förbi på skärmen ?  Finns  närheten och berättandet med när det handlar om vyer i tusental. Mer eller mindre fantastiska måltider jag visar på nätet eller vad det nu kan vara. Den personliga  närvaron – har vi tid med den.

Livet är kanske det som pågår  medan jag zoomar med objektivet för att få med ALLT ! Hur minns  vi människorna i bilden eller ännu hellre i vårt vardagsliv. Ett par enkla skisser.

DSCN0831Han fanns  på en spelmansstämma och det  här blev mitt intryck. Har honom med på mina  målardagar ibland.  Den enkla  skissen där detaljer runt omkring är  borta och glömda men han själv är kvar. Eller  det här lite försiktiga porträttförsöket på en av medlemmarna i  den s.k. Halmstadgruppen-

DSCN0830Undrar vad han ser just då ?  Jag ser inte hans blick men jag kan ana !

Tycker nog att det kan vara klokt att låta kameran i telefonen vila nån gång ibland. Vi ger oss tid  och tillfälle  att minnas med de bilder vi har inom oss. Glömma alla   de ”pampiga” turistmålen  en stund. Se  livet själv  och lite av själen hos  de människor vi har i vår  närhet…….

………. hitta tyngdpunkten i våra  liv. Det där  som Owe  Wikström och jag med honom uppfattar  som centrum för  livet – KRISTUS. Du får Honom inte kamerafierad – men du får Honom rakt ini din verklighet och vardag.Mars 08 049Så här  såg Han ut för mig  en  gång – när livet höll på att sönder. Hans lidande och kärlek bar på korsets armar och gör  det  fortfarande.

Herren välsigne dig och bevare dig…………………  hör till de starkaste ord jag vet.

 

 

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s