Kort stubin var det nu !!!

11540948_10207529958077745_5957581460356508012_n

 

Jag har vanligtvis ganska lång stubin och brukar inte bli ilsk så lätt – men nu tände det till ordentligt. Hittade den här bilden på nätet och den skall föreställa mat till en  90 -åring.  Den här bilden plus  nåra potatisar och bilden på en brödskiva  utan smör  och med en miserabel ostskiva på  kostade den person det handlade om  80 kronor.  Jag undrar en hel massa  om detta konkreta exempel.

Det  är nog dags att starta ett matuppror  när  det gäller  det som levereras till alla äldre som inte klarar sin matlagning själva. Storkök, långa transporter, urkokta maträtter, kommunal  besparingsiver, det finns ingen hejd  på hur man hanterar just matfrågan för  den äldre delen av  befolkningen, som behöver hjälp  och som inte har en chans  att välja  själva.  Nåra fler exempel: Ett helt ägg till frukosten blir  för dyrt, alltså blir  det  halvt ägg. Sylt på pannkakorna kostar för mycket – alltså drar vi in sylten. Att få hjälp att handla sin mat på Ica-maxi  där man handlat hela  livet går inte  längre  eftersom Netto ligger  700 meter närmare  bostaden.  Klagar man, om man nu orkar eller får hjälp att göra det genom någon anhörig, så är det permanenta svaret – reglerna (dom heliga) är  såna  och det är  det som gäller och så läggs luren på.

Tror inte att det finns  den restaurang som skulle överleva med ett sånt utbud av mat  och till det priset. Tror inte heller att de som ”bestämmer” i riksdag och regering eller i kommunstyrelser runt om i landet skulle  vara nöjda med den mat som många gamla tvingas leva med.  Det kanske  vore  värt att pröva ”menyn” för att se och smaka. Intagna på våra  fängelser får  lyxmat i jämförelse  med vad som serveras ”de gamla”.

Mat är faktiskt en bit av livet både  näringsmässigt och  för att  orka äta krävs  det mycket mer.

Det är  väl ändå dags  för alla olika pensionärsorganisationer att enas  och samla  sina krafter till en hejdundrade protest mot denna  hantering. Inte bara den utan också andra frågor där  den stora gruppen äldre missgynnas.

Hundar får inte vara ensamma mer än sex  timmar. Hästar skall ha en social gemenskap och vara fler i hagen. Lagstiftning finns  om höns  och grisar när  det gäller utrymme, osv.. strax  säger någon att man inte kan jämföra  djur  och människor. Men  det betyder inte att  människor skall fara illa  och  må dåligt.

Hur gör man för  att starta ett upprop  och upprop  för att få en ögonöppnare till detta ? Det räcker nog inte bara med att trycka  Gilla  på Facebook.det krävs mer kraft än så. Kvällstidningarna brukar få ändring till stånd  i enskilda  fall och det är bra – men här krävs mer,  Vård  skola  och omsorg  är  den magiska pratbubblan. Skall den bli mer än pratbubbla  så krävs  det handling.

Jag försöker  börja – hoppas att du ser och förstår  och reagerar där  du finns !!

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s