Liten sommarutflykt på hemmaplan !

Foto0147Till våra somrar här  i Gullbranna – Halmstad hör en  utflykt  till Särdals kvarn. Ett helt underbart ställe  när det gäller  miljö  och  föralldel ”fika”  också. Kvarnen är pietetsfullt  restaurerad. Uthuset  har blivit  café  i lagårdsmiljö och uteplatsens miljö med stenskulpturer, planteringar   – gamla hus helt  underbar. Skönt  och vilsamt men samtidigt tillfälle  till lite eftertanke.   När man kommer till parkeringen och tar in hela miljön som ser ut så här,

Foto0144så finns det också en  staty i plåt  som beskriver en mycket  välkänd riddare – känd  för att slåss mot väderkvarnar – den här mannen, känd under namnet Don Quijote som ser ut så här.

Foto0142Visst är han  pampig. men väderkvarnen står kvar trots alla hans angrepp.

Kan ju fundera ett tag på vad vi har för ”väderkvarnar” att kämpa  emot. En av dom  kan vi kanske kalla för  ”alla måsten”.  Läste för  nåra dar sen ett litet stycke i Max Lucados bok – Alla dagar nära – om vad vi använder vår tid till. Det blev lite fundersam eftertanke av det.

Han skriver:  När livet är över kommer du att ha väntat vid trafikljus i sex månader. Öppnat skräppost  i åtta månader.  Letat efter saker i ett och ett halvt år (dubblerat i mitt fall)  Stått i diverse köer i  minst fem år. Så långt citat från honom.

Vi kunde ju fortsätta  att räkna  på saker vi gör till vardags, mer eller mindre viktiga och upptäcka rätt märkliga tidsanvändningar. Pröva med – väntat i telefonkö med diverse bokstavskombinationer, stått framför spegeln och granskat oss kritiskt, funderat på vilka färger på kläder  som passar ihop, eller funderat över vad ”folk” tycker om oss i allmänhet.  Ja du kan tänka vidare  själv och kanske bli förvånad. Hur mycket tid lägger vi på livets viktigaste frågor ? De där  som handlar om tro och liv. De där  som dyker upp i krislägen, men som vi snabbt slår ifrån oss.Tar till dom där vanliga knepen. Petar i telefonen och glömmer allt annat. Byter kanal –  zappar vidare i det vanliga eller  det som man ibland kallar verklighetsflykt. Du vet själv hur  det brukar bli när  frågorna knackar på dörren.

I de lägena kan jag känna trygghet i ord  från  vår  bibel. Det är  nån som har räknat ut att orden – VAR INTE RÄDD – finns 365 gånger. Bli stilla och vila i  att det finns  nån som bryr  sig – som har kontroll trots allt. Stig ner från de maffiga  ”höga hästarna” du har. Släpp lansen du försöker försvara dig med eller gå till angrepp med.  Kom till mig alla ni som är trötta  och fulla med arbetstimmarnas krav – det finns vila mitt i alltsammans. En frid som du känner av när  du tar en  paus. I en vägkyrka  med möjlighet att tända ett ljus. I en glänta i naturen. En spegel i en  vattenyta – ett blänk från himlen genom allt precis där  du är just nu. En strimma av ljus  som blir som en bro till en ny dag !

 

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s