Glasbit i salladen – inte så bra !!

11403039_10153084460724582_3745355401199546725_n

 

Jag fick lov att låna en bild som vår  goa  granne tog. Dom hade dukat upp för mat och lagt upp en fin inköpt sallad. Så händer det som absolut inte fick hända. En av dem sitter där  och  känner  helt plötsligt nåt hårt  och vasst i munnen – en glasbit !  Det där  som bara inte  får hända och som kunde ha ställt till det ordentligt om den hade gått vidare ner i magen. Du ser den lilla  biten på bilden ovanför.Nu slutade  det hela lyckligt eftersom det upptäcktes  i tid. Företag  och affär  blev informerade. Änglavakt skrev vi som kommentar  till händelsen. Sånt här  är man ju inte beredd på, utan man räknar med att det man köpt skall vara okey ! Vad salladen  innehöll i övrigt  var helt enligt  VDN.

Kunde inte  låta bli att fundera lite över  den ”sallad” som våra liv är. Dagarna har olika innehåll. Somliga dagar smakar bara gott och är  garanterat nyttiga. Andra dagar kan vara lite beska och  kännas lite  jobbiga.  Oftast är  det en  ”normal” blandning och vi svarar på frågan om – Hur  vi mår ?  med ett lite klämkäckt – Jodå  det rullar på som det brukar. Allt  ligger i den vanliga  vardagliga ”känslosåsen” och det är  som det ska vara. Men – så  kommer  den där dagen med  glasskärvan, ibland bara son en hård  klump men ibland också stickande vass. Man vet inte om man klarar av det. Det kommer ju helt oförberett och utan varningar.

Glasbiten eller  skärvan kan vara olika saker.  Det kan handla om  arbetslöshet, ekonomi som går sönder. Det kan handla om svek från någon jag litat på. Det kan vara sjukdom som slår  sönder hela tillvaron. Det kan handla om sorg över att någon älskad partner  eller nära  vän har  slutat sitt liv. Det kan vara en massa med andra orsaker som slår  sönder vardagen  och hela livet. Alla  möter  vi våra  ”glasbitar” eller skärvor i olika  situationer. Man vet inte hur man skall orka igenom det hela. Hittar inte lösningar eller utvägar när allt blir  söndertrasat och sårat  och skört. Det finns ju ingen butik  eller  nåt företag man kan vända sig till och klaga för att få ersättning eller  hjälp att komma ur den kris som livet ibland ger. Eller …. ?

Jag vågar påstå att det finns – inte en butik eller ett företag – men en väg som ger tröst i det svåra. En person  som förstår och  har gått igenom allt mänskligt elände  och lidande. Har  dött en smärtsam död men fått liv igen och som vill att du och jag skall våga leva  igen.  Personen heter Jesus  och hans  ”företag” är  inte en butik eller ett börsnoterat företag. Han är  själva livet  och meningen med livet. Han  är  den kärlek  som bär igenom allt. Han tar bort  dom vassa glasbitarna. Han kan ta livets alla ”skärvor” i sin hand och göra  nånting nytt och meningsfullt av det allra svåraste vi upplever.

Att tro på honom innebär  inte att livet blir en färdigblandad  sallad i en plastpåse. Att tro på honom är  att ta emot alla ingredienser för  livet  ur en skaparhand som vill oss väl  och har omsorg om varje dag.

Visst kan du gnola på den gamla psalmen – Blott en dag ett ögonblick i sänder- vilken tröst  vad än som  kommer på!  Allt ju vilar  i min Faders händer, skulle jag som barn väl ängslas då ?

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s