EN OAS – VAD ÄR DET FÖR DIG ???

Foto0113Tänkte  bjuda på nåra bilder från vår oas  just nu. Vår oas är  inte så långt borta och man behöver inte vandra genom ett ökenlandskap för att komma  dit.  Det är bara att öppna dörren  från vårt vardagsrum  och kliva ut på  altanen  och sätta sig ner  och njuta. Visst – just nu är  det lite solfattigt och svalt men den finns  där i alla fall. Den ställer  heller inga krav på oss utan bara inbjuder till paus  och vila. Vi har blommor  i krukor  och korgar. Flyttbart och inget ogräsrensande.  Enkelt och lättskött som det behöver vara i ”vår ålder”.

Vad är  en oas egentligen och var finns dom  och vad innehåller dom ? Den klassiska och ursprungliga bilden säger att  det är  den plats man behöver i en lång  och jobbig ökenvandring. Rastplats för karavaner. En riktig oas innehåller  framförallt en vattenkälla av något slag. Grönt i form av någon växtlighet som ger skugga  och vila. Semestern borde  få vara en oas för alla, men blir ofta tvärtom, ett ytterligare måste med krav på upplevelser av alla sorter. Besök och besökare som det behövs mat och husrum för.  Logistik  som man inte riktigt har hunnit planera för. Ibland en  ängslan för att våga  bli stilla  och bara vara. Alldeles  för lite  hängmatta – och då menar jag inte  uppkoppling på  nätet utan en  viloplats mellan två träd.

Vatten skall det finnas i oasen. Nånting för törsten eller bara det stilla porlandet – som vatten kan  låta ibland. Hos oss ser det ut så här.Foto0112

Vattnet  rinner sakta genom vårt lilla  vattenfalls nivåer.  Vilsamt   och skönt. För dig kan det vara stora vatten – sjöar  och hav – kluckandet mot båtkanten  eller svallet i bogen men det är liv. Kanske  det är  solglimtarna i vattenspegeln  eller flötet som sakta guppar omkring – vad vet jag. Psalm 23 ( herdepsalmen) beskriver det med orden HAN FÖR MIG TILL  VATTEN DÄR JAG  FINNER RO – sköna ord. Lite  längre fram i psalmen står  det ett gammalt ord – Han VEDERKVICKER min själ. Inte precis ett löpsedelsord, men nog så nödvändigt. Återupplivar- ger liv på nytt – släcker törst  och styrker kan man kanske säga på lite vanligare  svenska. Det handlar om exakt det vi behöver när  stressen och stormen har tagit alla  våra krafter, ”ökenhettan” i rutinerna  får ögonen att svida  och tåras.

Ta tid  nu i sommar för  OASEN.  Se  det som finns  av skapelsen för  dina ögon. Ta tid att lyssna till fågelkvitter  eller bara  sus  och tystnad. Släpp taget en liten stund och bli just vederkvickt.

Foto0115

 

Det kan räcka med en kruka och en blomma planterad i den.  Det finns massor  med nära  gåvor av liv  och vila omkring dig. Du måste inte åka  iväg alltid. Det finns så mycket man inte  måste – säger Tomas  Sjödin. Missa inte  oaserna  i sommar. tag tid för dem och vila  och njut !

PS. Till dig som gillar att resa och uppleva  miljöer och människor- det kanske är  din oas – gör då det och ta vara på vad den oasen ger !  DS.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s