Midsommar ska det vara just nu !!!

Foto0106Kommer man från  Finland så är man ju extra bekant med Mumintrollen. Vi har faktiskt Muminpappan  i  en hörna  i vår  trädgård. Han har stått där  i många år så han är lite blek om  nosen, jag menar  näsan.

Min pappa jobbade på Jakobstads Tidning och var mycket uppskattad kåsör. I sitt andra äktenskap  hade han flera döttrar och han beskrev ibland  dem och sin familj med rollgestalter ur Muminfamiljen. Hemma  hos honom på Genvägen fanns, Gafsan, Filifjonkan. Dronten. Hemulen, Snusmumriken  med flera. Ibland kanske  det kom en del Hattifnattar på besök  också. Alla  med olika karaktärsdrag som gav dem namnen. Mumintrollet själv hade en liten underbar sommarvisa  som jag tror kan konkurrera  med Idas sommarvisa, så här är nåra rader i den.

Jag lägger mig i gräset  och vilar mina ben  och slutar att fundera i solens gula sken. Nån annan  kan fundera – nån klokare än jag, en sån här varm och vänlig  och sömnig sommardag.

Filosofi på  skön nivå. Men muminfamiljen fick ju problem när kungen i sin  stora kikare fick in Mumindalen och fick se alla trollen. Han retade sig på deras  livsstil och deras näsor och bestämde sig för att uppfostra dem till sitt sätt att leva. Det gick ju väldigt bra – inte för kungen men för  trollen. Han fick se deras livsstil  och följa med på en  vidunderlig resa. Åka  kana på silverbricka mellan våningarna  i muminhuset. Byta knappar med Råddjuret och  dansa tango med Misan  och bli osynlig  och flyga omkring i luften och mycket annat. Familjen behöll sin integritet  och fortsatte att leva muminliv.

En fantasifull och rolig story – men inte bara det. I dag finns  det  diktatorer och regenter som vill göra precis  som kungen i Mumindalen. Bestämma hur folk ska leva  och uppföra sig. Stifta lagar som kränker  människovärdet och framförallt  kvinnors värde.  Medeltida straffskalor för olika  brott.  Fullständigt borta från allt vad värde heter. Yttrandefrihet, religionsfrihet och  och mänskliga rättigheter-

För att nu inte tala om den där  kungen som heter ”TREND” och som vi har hemma  i vårt land. Han bestämmer hur vi skall se ut – vad  vi skall ha på oss – vad vi skall utrusta oss med i teknik och annat. Märke skall det vara på allt det vi har och är. Diktatur i allra  högsta grad. För oss som inte klarar av det som gäller kan det bli jobbigt ibland. Men man får fortsätta att vara modig  och gå sin egen väg  genom livet. Inte bry sig eftersom det  ju är med sin egen karaktär man skall leva. Bättre att vara ett  riktigt original än en misslyckad kopia, blek och suddig.

Du är skapad till den person du är -VÅGA VARA DEN !

HA NU EN RIKTIGT SKÖN MIDSOMMAR – HUR ÄN VÄDRET BLIR. TA HAND OM DIG OCH VARANDRA !!!Foto0107

 

Annons

1 tanke på “Midsommar ska det vara just nu !!!

  1. Hejsan jag heter Daniel Lundback, min farmor heter Lucia Lundback och vi sitter just nu i hennes stuga i Siljansnäs och pratar om predikanter som varit här. Och hon minns dej med glädje. Och jag kommer själv ihåg dej trots att jag var liten då. Hon ville så gärna skicka en hälsning. Hon har nu kommit upp till sin stuga trots att hon är 91 år. Hon bor i Enköping halva året… Ha det gott, varma hjärtliga hälsningar från oss. Gud välsigne dej!!
    Mvh Daniel och Lucia

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s