Korset och stiletten !

Foto0093Såg  att Nicky Cruz kommer till Sverige i sommar, på Europakonferensen. Vem är nu det kanske  du undrar.  Det handlar om huvudpersonen och gängledaren i  boken om  Korset   och  Stiletten – eller filmen om du vill med samma namn Han har nu hunnit bli 76 år  och reser och predikar. Blotta  namnet väckte en massa minne  från Ingrids och min tjänstgöringsperiod  i Metodistkyrkan i Halmstad – S:t Johannis  kyrka på  Skolgatan. Nicky var ju en verklig gangster och brutal  gängledare. Han blev kristen tack  vare David  Wilkerson som var ”gatupastor”  i New York. Nicky ville inte alls detta  men mötte sin överman i den person som Wilkerson visade på – Jesus Kristus. Då inbjöd vi Nicky till Folkparken i Halmstad. Vi gjorde ganska mycket gemensamt Frikyrkorna  i Halmstad på 70-talet. Så här  såg affischen ut som samlade fullt hus då.

Foto0092

 

 

En ganska  vågad satsning på den tiden. Men vårt samarbete bar Och vi gjorde en hel del mer. Vi hade ett gemensamt  ”ungdomscafé”  Ungdomskören Ekumenix  till  stor glädje  för många  och lite  förtret för en del  som inte tyckte  om att deras ungdomar kunde vara i en annan kyrka  än den egna   en söndagsgudstjänst. Vi hade en bejublad  konsert med Ingemar Olsson – då  ännu i klapprande träskor i rock takt. Sannarps  aula  helt  fylld med ungdomar. . jag tror att vi var ganska modiga på den tiden  och vågade tro och ville dela med oss.

Det bildades en förening av sekulära sanningssökare i stan. Den hette Veritas och samlades  till föreläsningar från olika religioner. Så man skulle få veta vad som var klokast att tro på. Man inbjöd Spiritualister, TM, Hare Krishna  och flera österländska rörelser- men kyrkan  var man i princip övertygad om att den inte hade nåt att komma med.  Vi var ett bra gäng med bedjare  som gick med på föreläsningarna och satt där  i bön. Inte för att störa men för att den som höll föredraget skulle  se Jesus. En kväll var Europas främsta mediala person Anna Elisabeth Westerlund  där. Hon skulle visa vad hon kunde se  och avslöja med sina andemakter. Vi satt och bad och runt folkets hus gick ungdomskören och sjöng lovsånger och bad, Hon inleder kvällen med att säga: Det är inte helt sikkert att jeg lyckes  i kväll – det är så vidunderlige  bölger i denne lokalen.   Så blev det också. Till sist frågade hon – Är det noen kristne  mennesker här  i kveld ? Vi som var där  reste oss upp. Mötet slutade och vi fick berätta om vår  tro för mötesdeltagarna långt in på natten.

Nu behövs inte  såna möten som Veritas inbjöd till. Det är bara att googla fram det s.k. andliga  smörgåsbordet och välja vad man vill ha  och ändra sig och  byta till den senaste trenden.

Jag vill med min blogg vara en liten bit mat för dig när det gäller tro  och liv. Jag vet med livslång erfarenhet att den kristna tron bär. Den förvandlade Nicky Cruz liv en gång och har gett mening åt miljarder människor i en kaotisk  och stormig värld.Jag tror på Honom som gav sitt liv för oss en gång, Han är  påtagligt närvarande i vårt liv.

När jag är svag då är Han styrkan – och det räcker  för oss här hemma !

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s