Mycket märkligt apoteksbesök !

Foto0025Gjorde ett alldeles vanligt besök på Apoteket  för  nån dag sen. Vi skulle  ta ut medicin på ett recept och tog som vanligt en kölapp och skulle  gå och sätta oss på nån av de fyra stolarna eftersom det var  ett antal personer  före oss i kön. En stol var ledig  och där satte sig  min fru  och jag räknade med att stå  och vänta. Men  en av dom tjejer – invandrartjejer i sena tonåren som satt där  reser sig  upp och inbjuder mig – gamla  gubben att ta hennes plats. Synnerligen  ovanligt får man nog säga. Oftast blir man ju betraktad som nåt  överskottsobjekt som man kanske inte behöver bry sig om, Vi utväxlade tack  och goda leenden tillsammans.

Receptarien som tog hand om mig var  också  invandrare. Med en vänlighet  och  omtänksamhet om mig  och min medicin. Servicemedveten in i minsta detalj.Tyvärr betraktar vi ju ofta  just invandrare  med ”svenskhetens” glasögon på oss.

Tänk vad mycket  det betyder när  vi betraktar varandra  som  människor – personer – med  ett eget  människovärde . Kunde inte  låta bli att tänka ett slag på dem vi vanligtvis bara kallar ”tiggare”.

Tiggarna  som sitter  vid  ingångarna  verkar ju inte vara  människor utan bylten som bara klassas som just ”tiggarna”. Somliga  vill förbjuda dem och deras tiggande – andra  vill kasta ut dom ur landet – riva eller bränna upp deras ruckel  och papphus. Det är  bäst att lägga ansvaret på ”myndigheter” i deras hemland så är vi av med problemet Somliga  tar hand  om dem – fixar husvagnar  och härbärgen  och möjligheter att hitta enkla   arbetsmöjligheter i stället för  tiggeriet. En del säger  ge dem inga pengar – gör man det så kommer  det bara fler hit  och vi kan inte ta hand om alla som kommer hit. Man kan ju fundera ett tag. Vad var det Han sa en gång om dessa  mina minsta bröder. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, naken och ni klädde mig, sjuk eller  i fängelse  och ni brydde er om mig. Lägger du en slant eller en sedel i muggen som står framför  dem så har du visat att du bryr dig och kanske  gett ett litet hopp om en bättre dag för  en enskild människa i nöd. Huka  dig ner när  du gör  det och se ett ansikte minst lika värdefullt som ditt för någon långt borta eller nära !

Sen bör  ju myndigheter och EU göra sitt också !

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s