Påskfunderingar !!

DSCN1774Mannen i bilden känner du säkert igen. Tomas Tranströmer – den livsnära poeten som nu har hittat  ”sin glänta ”  som han skrev om i sin dikt. Han hittade evigheten  i  orden  och musiken och beskrev den på ett  bra sätt  så att många  förstod vad han menade. Han beskrev sin syn inte bara i poesi utan också i klara  svar på en intervju. Den texten får  du här.

DSCN1765Påsken  ger  dig den upplevelsen  om du vill. Kyrkans  viktigaste högtid. Den bär genom lidande  och död till uppståndelse  och liv. Om uppståndelsen inte har skett på riktigt så har miljarder människor gått på en bluff. Trosbekännelsen  säger – PÅ TREDJE DAGEN UPPSTÅNDEN IGEN FRÅN DE DÖDA !

Nils  Bolander – biskop  i Lund  för  länge sen hade  en förmåga att  sätta ord  på tron, Jag har en liten bok från 1939 där han ger påskens  budskap så   här.

De lånade krubba åt armodets son och därtill halm och strå. De lånade åsna bortifrån för Herren att rida på.Men korset han bar och törnets krans var hans.

Han lånade bröd en hungerns dag på bergets grönklädda slänt, och tvenne fiskar av okänt slag hans  lärjungar hade  sänt. Men korset han bar  och törnets krans var hans.

Han lånade båt i ett fiskartjäll och talte  till folket  från den, och en vindblåst hydda till läger en kväll åt sig  och tolv hemlösa  män. Men korset han bar och törnets krans var hans.

Han lånade sal då hans dag var  förbi, för att duka sitt nattvardsbord, och den grav man lade hans kvarleva i var ett lån från en främlings jord. Men korset han bar  och  törnets krans var hans.

Dock – nu när jag skådar  hans stingande krans och ser hans kors  som det var, då känner jag djupt : det var inte hans, det var min börda han bar. Det kors min Frälsare kallade sitt – var mitt.

Så långt poeten.  Jag delar den tro  som stroferna ger.  Jag tror att det  är sant och att det gäller  dig och mig  här  och nu. Mitt i stormiga  tider och som världen ser ut just nu så behöver vi  Honom som orkade bära  allt vårt elände en  gång.

En gammal söndagsskolplansch  från 1954 –  du har kanske sett den visar  Honom som just  korsbäraren  mitt i striden.

DSCN1769Påskens  oerhörda dramatik i en bild – mitt i striden mellan  det onda  och  det goda. Men det är annorlunda nu  in i vår tid – kampen finns  där – men nu är  inte Jesus i underläge utan en stark segrare  för att ge  oss  och världen liv  och hopp. Mod att våga  stå för  den bekännelse  vi har. Berätta om vad  namnet Jesus betyder i vår  vardag. Han är uppstånden, ja sannerligen uppstånden.

DSCN1770Det är  inte  kycklingar och ägg och  kärringar och påskris  som är det viktiga till påsk. Det är  tron på  en historisk  Jesus  som gav allt  i sin kärlek  till oss.

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s