Vårfrudagen – så hette det förr !!

DSCN1756

De vanligaste  kvinnobilderna i våra  kyrkor  är  nog Maria  och Birgitta. Ja det  finns  nåra till som till och med har gett namn åt  nåra  kyrkor, Hedvig Eleonora  och nån mer. Ofta skrivet med  ett ”Sankta” före namnet. För att markera helgon status. Jag är  inte  så  helgontroende och allra  minst för tillbedjan av helgon.  Vem kan nå upp till nån form av helgonstatus och förklaras  som ”helgon”  av  Vatikanen ? Ja – det finns en hel drös.Men helgon ? Jag tror att dom vanligaste  ”helgonen”  aldrig  förklaras som helgon men dom lever ett helgat liv i tjänst  för  Gud men förblir namnlösa och inte alls berömda  och avbildade. Men dom skapar en atmosfär  av tro och liv omkring  sig  och man anar Jesus i deras  ögon och ansikten.

Mariabilden här  ovanför  stod  i min pappas bokhylla. En liten enkel statyett bara 11 cm hög – men ganska  fin i sig. Den står  i mitt fönster nu med nåra  fler  symboler  för  tro  och liv.

I alla kyrkor  i vårt land där  vi offentligt bekänner  vår  kristna tro, säger vi: Vi tror ock på Jesus Kristus …… avlad av den  helige Ande, född av jungfrun Maria. Ett mysterium  som av somliga  förklaras  som en myt eller  ett symbolspråk och somliga tar  det bokstavligen som sin  tro. Jag hör till den senare gruppen – inte för att jag förstår det hela men för att jag vet att  för  Gud är allting möjligt. Men  det räcker för mig att konstatera  att Maria  tackade ja till ett tillsynes  omöjligt  uppdrag med orden Ske mig såsom du vill. Ett uppdrag som blev tydligt i stallet  i  Betlehem och sedan genom  det  gudomliga  liv som Jesus  levde  och gav oss del  av. Det som Nya Testamentet berättar om och som miljarder människor jorden runt tror på och  lever med i dag.

DSCN1751Köpte  den här  ikonen i en kyrka  i Riga  för  många år  sen.  Ikonen skall ju vara ett fönster  mot himlen. Tycker nog att Maria  var just ett ”fönster”  som öppnades  för   hopp om liv i en längtande  värld.

Vi borde  också vara  fönster  som är  öppna  mot himlen. Fönster  som ger  nya perspektiv när allt verkar  omöjligt för  nån  vi möter. Vara med  och öppna för  himlens krafter.  Dagen  vi lever i  är  inte alltid  våfflor  med sylt  och grädde utan ofta  betydligt mer hårdtuggad sort. Han som kom till vår  värld kan vi ha direktkontakt  med. Han säger: Kom till mig ni alla som är trötta  och tyngda av  arbete och möda. Han finns och har alltid tid  för dig  och mig med direkt kontakt.

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s