Det finns många problem i världen !

DSCN1750Det finns  många  frågor och många  problem att  lösa  i vår  värld. En del är  av  det riktigt triviala  slaget, en del  är  personliga och en del är  så stora  att vi har svårt att greppa  dem. Världsvida  som fred och miljö, fattigdom, svält  och  sjukdomar   och lidande av olika slag.

Exempel på de triviala kan vara:  Varför kommer pizzan  snabbare till beställaren än ambulansen ? Beställer man en pizza  så står  budet vid  dörren mycket snabbt med en rykande varm pizza !  Ambulansen  har sina tider men kommer ibland  på efterkälken i sin planering.   Varför  beställer man en dubbel hamburgare  med massor  av pommes  frites och en  Cola light ? Verkar ganska inkonsekvent eller  hur?  Alla  känner till flygplanens svarta låda  som alltid kan  hittas oskadd. Varför  bygger man inte hela planet  på samma sätt ? Varför  står  det ”Ej i trafik” på  bussens skylt  när den kommer  körande i trafiken i alla fall ? Fler  frågetecken  kunde  det bli – bara fyll på…….

Ett betydligt större  och  mer  närvarande  problem  speglas i den bok som finns  på  bilden här  ovanför.  Vem tänder  stjärnorna ?

Vem eller  vad ligger bakom allting ?Vilka  är  vi ? Varför  finns  det så mycket ondska och lidande  i världen ? Hur kan en eventuell Gud  tillåta  Vad händer efter  döden ? Hur kan vi nå  den sanna  lyckan ? Vad är livets mening ?

Jag kan inte  gå in på frågorna  på bara en blogg – det kräver en bok eller ett samtal. Det är  stora  frågor. Men  boken  handlar om de alternativ  till svar på frågorna som vi kan få, från ateismen, panteismen med sina olika företrädare, den sekulära  humanismen och den kristna  tron. Jag lovar dig , precis  som det står  på bokens baksida en  resa  du aldrig kommer att glömma.. En bok som tar ett helhetsgrepp på nutidsmänniskans funderingar om livet och  vägar att vandra.

Någon slutsats  från den tro  jag också lever med. Människan är en unik och oändligt värdefull varelse. Skapad till gemenskap med  en personlig  Gud. Vi har ett  trovärdigt samvete och en objektiv förmåga att skilja mellan  gott och ont.  Vi är älskade av en levande Gud  mitt i en  jobbig värld. En Gud  som är  kärlekens  källa. Mycket av  det vi har omkring oss är  svårt att leva med – men det finns en ton från himlen genom allt. Meningen med livet är  att älska  Gud  och sin nästa  såsom sig  själv – där  hittar vi vår  identitet. Vi behöver stänga av all bakgrundsmusik ett tag för att lyssna in  Honom som är  verkligheten själv. Han sa  JAG ÄR  VÄGEN, SANNINGEN  OCH LIVET. Allt  detta sagt  i bestämd  form, inte en av utan  DEN ENDA.  Ett oerhört anspråk men bevisat genom hans egen   närvaro  hos oss.

Författaren Per Ewert är  gymnasielärare, föreläsare och frilansskribent, bosatt med sin familj i  Forserum i norra  Småland.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s