”BURKOLOGI” ett nytt ord !!

DSCN1744Lite  burkologi ! Burkar har vi all av ett eller annat slag. Burkar till förvaring, och så blir dom ju tomma  och skall  förpassas nånstans eller kanske sparas.  Somliga  tar vi till återvinningen som tar vara på  metallen  och så får  de nya  former. En del burkar  hittar  vi ute i naturen – bortslängda  från bilrutan ner i dikeskanten. Djur  tar skada av dessa  plåtbitar i naturen som ansvarslösa förare bara skippat- Titta  i dikesrenarna så ser du hur  det blänker.  Somliga bara ”tappar” sina burkar på gatan  eller vid allmänna grillplatser – eftersom det är alldeles  ”för långt” till soptunna  eller papperskorg och då bara droppar man burken där man står. Somliga  burkar sparas p.g.a. av etikett eller ålder. Minnen och nostalgi kanske eller  ett tänkbart värde i burken.

På bilden nåt exempel på  det senaste  om burkar.Salongsthé av finaste slag från James  Lundgren.  En snaskburk från Finland, på andra sidan står  det Herkkumakeisia. En Marmelad burk  från  Norrköping. Sist en plåtask för  blyertspennor från  AW.Faber. Inga  märkvärdigheter  i burkväg  nån utav dem. men lite  roliga. Tomma  är dom allihop.

Nu drar jag en vågad  parallell mellan burkar och  människor. Vi har ju också  ett yttre skikt och plats  för ett innehåll- Etiketter  som vi klistrat på oss själva eller  som andra har satt på oss. Ibland  fyllda  av någon eller  något  och ibland alldeles  tomma och det känns som om allt var förbrukat.

Det finns människor  som är som de bortslängda  och uttjänta  burkarna som bara ligger i dikeskanten och blir trampade på  och ingen bryr sig. Andra  stoltserar  med fina etiketter och visar ingenting av innehållet i sig. Tänk dig själv  vidare in i bilden – yta  och innehåll. Visst är  vi lte  för snabba med att sätta etiketter på varandra. Möta  varandra efter vad vi ser på ytan. Har inte tid  med innehållet och så helt plötsligt kanske sista förbrukningsdatum  är inne  och det är  för  sent att bry sig. Vi behöver nog ta tid med varandra och fråga hur det är med innehållet. Kanske lyfta upp en trasig ”människoburk” från gatan eller dikesrenen. Det finns ju goda exempel, där  kyrkor och församlingar letat i  livets  papperskorgar och gett  nytt värde till dem man hittat.

Det finns alltid en möjlighet till återvinning för en tilltufsad  och skrynklig  burk. Det är  det Han menar som en gång sa: Jag har inte kommit för  dom som är rättfärdiga (har fina etiketter) utan för  dom som  borttappade eller  nertrampade i livets dikesrenar. eller som han sa  med ett mycket omodernt ord – syndare.

Han har betalat  ”panten” genom sitt liv hos  oss. Gett oss livsinnehåll  utan ”,bäst  före  märkning.” Han kan fylla varje  burk med nytt och  äkta innehåll. Varudeklarationen finns i Hans ord – vår  bibel.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s