KONSUMERA MERA — I FASTETID ????

DSCN1719Ett par  gånger  i veckan kommer  det en bunt  mer eller mindre  färgglada  folders i våra postlådor. Störst  är  bunten på  söndagar – det här  är en del av måndagsbunten. Låga  priser och läckra varor  ska få oss att gå till  de olika butikerna och skaffa oss det senaste  och det  mest prisvärda. Spelar ingen roll om vi har  pengar nu – KÖP NU och betala i höst  lovar somliga – räntefritt dessutom.  Någon har räknat ut att vi får  reklam av det här slaget upp till mellan 50  och 60 kilo varje  år. Det blir  stora buntar av det med information om en massa  saker  som vi egentligen inte  behöver. Enorma  mängder skog går det åt  till pappret i allt  det här. Somliga av oss  tittar inte ens på det  utan  det åker  direkt ner  i soptunnan – tyvärr – för egentligen borde vi ju i alla fall ta  det med till återvinningen när  vi ändå kör  förbi. Det här med miljötänk  borde vara självklart för oss alla  nu.

Dessutom kommer  det ju en hel del reklam på  nätet. Oräkneligt antal annonser och erbjudanden. En del kan vi spärra oss för och en del kan  vi  ta direkt i papperskorgen, men en hel del blir kvar  och fladdrar förbi  i telefon  och  dator.

Sen kommer ju alla telefonförsäljare med sina  envisa argument – utan respekt för att man är med i NIX.  Svåra att avbryta när  deras prat har startat. Men dom gör  ju sitt jobb – och är anställda  för att övertala dig  och mig att konsumera deras förträffliga  produkt.

Orkar  vi med   det här ? Behöver vi allt  det här ? Mitt  svar på båda  frågorna  är nej. Jag vill själv välja vad jag behöver  och vad jag vill handla och när jag har bestämt mig söker jag upp  det företag eller  den butik jag behöver.

Fastetid är  det just nu, men det är ingen som märker utom de som går till kyrkorna i helgen ett antal söndagar  fram till Midfastosöndagen och sedan  påsk. Fastetid vad är  det för  nåt ?  Det kan man glömma  och konsumera på som vanligt. Det är ganska länge  sedan det här fanns i vårt medvetande  till vardags. Det vi har kvar är fastlagsbullar  och fastlagsris.  Fasta betyder  ju att avstå  någonting – oftast verkar det handla om mat. Avstå i olika  omfattning. Vissa  måltider, viss mat, varannandags fasta eller mer.  Men det finns  faktiskt annat än mat man kan avstå ifrån.  Att vara soffpotatis i TV-soffan till ex. Sluta  peta på fjärrkontrollens alla hundratals kanaler för ett tag. Minska  sitt telefonberoende och inte  kolla den stup i kvarten eller sekunden. Förslagen till olika  typer av fasta kan vara många.

Jag tror att  det är  viktigt att tänka  över vår ”överkonsumtion” av allting. Att överge talesättet  ”Allt genast”. Att tänka  över  vår livsstil på  alla livets områden. Komma  tillbaka till tanken  på att förvalta  det vi har på ett vettigt sätt. Vårt liv är  en stund på jorden med perspektiv mot evigheten. Det vi har omkring oss skall räcka till för  våra barn och barnbarns framtid. Varken liv  eller materiella ting  skall slösas bort.

Tänker på ett  bibelord som är  så här: VAD HJÄLPER  DET EN  MÄNNISKA OM HON VINNER HELA  VÄRLDEN, MEN FÖRLORAR SIN SJÄL. Jag tror att det är klokt att tänka  över vad vi verkligen behöver.

Reklam – nej  tack  !!!

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s