GaMLA SAKER – VAD ÄR VÄRDEFULLT ?

DSCN1697Jag tittar  gärna  på  Antikrundan och den  uppvisning av olika  saker som där finns. Mycket intressant är att se  reaktionerna på  de värderingar  som görs  av experterna. Ibland  besvikelse  och ibland  nästan  svimfärdiga av beskedet om massor  med pengar. Kan inte annat än tycka att  en del av det som förs fram är ganska anskrämliga  prylar som man knappast ville  ha hemma . Den här  bunken var var min mormors filbunke. I den gjorde hon sin fil som var ett sätt att ta  vara på mjölken. Hon var med och vallade korna  för sommarbete i Fäboda där  vi sedan hade  vår sommarstuga.  Den vackra  bunken  har väl inget penningvärde men desto mer  affektionsvärde inte minst eftersom den i botten har  bomärket  för  släkten Portin på gården i Sandsund.

DSCN1694Gamla  saker i all  ära, det finns  mycket som är spännande  att se  och ha.  Sen finns  det ju sånt som inte  går att värdera  i pengar överhuvudtaget.  Sånt  som är  omistligt i sitt värde  och  som man helt enkelt inte kan tänka sig att leva  utan.

Det finns till exempel en bok som är flera  tusen år  gammal.  Funnits i alla tider.  En bok med ett oföränderligt  budskap som har stått sig igenom alla år. Jag har  nåra  tiotal olika exemplar av den boken med olika  ålder och olika karaktär i det språkliga  uttrycket . En av dem ser  ut så här med  ”bomärket” på  pärmen.

DSCN1698Den här är  från 1883. DEN HELIGA SKRIFT  i berigtigad  översättning och med nödiga  förklaringar af  S M Melin.  Utgifen  efter  författarens  död.    Alltså han som skrev  förklaringarna.  Det finns  en anteckning om att boken kostat 4.50 :-  men jag har ingen aning om när  det priset sattes.

Vad är  det då som gör den här  boken så värdefull ?  Det går inte att förklara med  några rader bara -den är  själva  livet. LIVETS MENING  OCH INNEHÅLL.

Ett exempel bara  i den värld  som du och jag lever i just nu. Med  antisemitism – rashat . urskillningslöst mördande  av oliktänkande – påminnelser  om Förintelsen  och mycket  mycket  mer. Skriften säger:  Här  inte  jude eller grek. man eller kvinna, slav eller  fri – alla  är ni ett  i Kristus Jesus.

Det har ju gått inflation  i människovärdet. Respekten för liv är  borta. Ondska  och  hat  i tanke, ord  och handling verkar regera  världen. Boken framför  andra  blir mer  och mer  nödvändig  om det skall gå att samexistera i vår  värld. Den erbjuder  vägar  till liv – som Allt vad ni vill att  människor skall göra mot er skall ni också göra  mot  dem. Älska  inte bara  dem som älskar  er utan också  dem som är  era  fiender.

Visa  på en ny och bärkraftig  väg – tillsammans. Det satt en tiggare  utanför  vår livsmedelsbutik. Vi stannade  bilen  och gick ut med en liten  gåva. Hans  blick  och  handslag gav en liten glimt  av evangeliet i den gamla  boken.

 

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s