Efter ett uppehåll på bloggen pga av sjukdom kommer jag igen här med en lite filurig grej.
Min fru Ingrid och jag var för ett tag sen ute på en liten promenad på Gullbrannas småvägar och hittade detta inramade konstverk. Du ser kanske som jag att det är en bild på ett litet skogsparti. Blandskog kanske – stammarna syns där nere och så är det pampiga trädkronor hela vägen upp. Det är ett litet plåtskåp – kanske för kablar eller nåt som fått en sån framsida. Och konstverket – motivet är ”målat” med mossor och annan grönska.. Mycket intressant.
Kom då att tänka på att i vår släktkrönika finns en man som skulle ha kunnat berätta allt om detta. Han hette William Nylander och föddes 1822 och dog i Paris 1899. Han var licheneolog – expert på lavar och mossor och andra svampliknande växter. Professor i botanik vid Helsingfors universitet 1857 (lärostolens första innehavare). Reste runt i världen i olika forskningsprojekt inom sitt område och ansågs på sin tid vara världens främsta licheneolog. Tänk om man hade haft tillgång till hans kunskaper eller fått se honom stå inför detta konstverk i lilla Gullbranna och berätta mer om det han såg. Jag tror att det kunde ha blivit en mycket intressant föreläsning. Nu går det ju inte att få det så utan vi får nöja oss med att se och beundra skapelsens fantastiska mönster också i detta lilla motiv.
För dig som bor i Gullbranna och kanske läser dom här raderna och ser bilden – kan det ju också bli en funderare på var konstverket finns och om du kanske gått förbi det ett antal gånger utan att se det.
Tomas Sjödin skriver så här: Jag tror att Gud mycket medvetet vävt in de största undren i det mest vardagliga – för att bara de som stannar till och lever i nuet skall finna dem.
Det verkar vara sant i både yttre och inre avseende. Vi upptäcker Guds fingrar och händer. Hans skapande krafter i vår närhet om vi har tid att stanna upp och se vad Han gör. Värt att pröva – eller hur ?
Kommentera gärna om du sett ”konstverket” där det står.