Vi som gillar att läsa !

DSCN1335Att gilla läsning – och då menar jag riktiga  böcker – med  pärmar  och blad  som man kan bläddra i.  Har genom åren haft ett ganska stort bibliotek. Vid  något tillfälle  när det verkade  som störst räknade vi  bort emot 4.000 böcker. Men sen måste man ju gallra eller ge bort för att få plats med nya. Min äldsta bok ser  du på bilden. 223 år gammal  är den och verkar ganska sliten åtminstone  utanpå. Försättsbladet ser ut så här.

DSCN1336Jag  måste ju erkänna att jag inte  läst  den från pärm till pärm  – men jag har  styckvis läst i den och känt lite grann av historiens  vingslag i texten.

Sen är man ju lite  beroende av humör  och tankegångar i valet av vad man vill läsa och det blir ganska stor variation  på läsningen. Facklitteratur  om bibel  och teologi – förströelseläsning av lättare  slag – deckare   ibland – aktuell skönlitteratur både gammal och nyskriven. Svenska  författare i flera  genrer. Vad  det nu än blir  så är  känslan av att sjunka in i en bra  bok  helt oslagbar. Det  händer  inte  så sällan att Ingrid  och jag sitter med varsin bok och njuter tyst  och stilla och så delar vi erfarenheten  eller byter  böcker med varandra. Men  det finns en bok som alltid  är på  högsta nivå på vår  topplista – den här:

DSCN1345

Bara nåra smakprov  på världens  mest lästa bok  som finns i min hylla. Sverige torde vara det enda land  som har bibeln  i sin  Statens offentliga  utredningar – den gröna boken.  Holy  Bible  och  en kinesisk  variant. Grekiska  grundtexten i Novum. En minibibel med  några kapitel ur  Johannes evangelium och så den senaste  i raden av moderna varianter som ju är  en parafras med  lätt  svenska. Kinesiska  läser jag inte men många andra.

Det märkliga  med  läsningen  av bibeln är  att det alltid går att hitta nånting nytt. Ett ställe  som jag läst massor av gånger och tycker att jag kan – kan i en annan dräkt  eller bara utan vidare poppa  upp med nånting jag inte tidigare  lagt  märke till. Detta nya kan bli ett tilltal – en  vägledning – en uppmuntran – en bekräftelse i den situation jag just  då finns.

Pröva  själv !  Damma av din gamla  konfirmandbibel eller vad du nu har och ge dig ut på upptäcktsfärd  i texterna. Börja  gärna  i t.ex. Markus evangelium  han är journalistiskt kort och angelägen  om att berätta vad han sett och hört.

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s