Det blir ingen bild denna gång !!!

Det beror på att det jag vill  berätta lite om  nu inte  kan fångas på  nån  bild. Söndagen som kommer skall i kyrkan handla om  den  ”Heliga Trefaldigheten ”  Fader, son  och Ande. Ett begrepp som  skapat  huvudbry  och frågetecken i alla tider. Hur kan man vara tre och ändå bara en ?  Så har man försökt med olika  bilder för att beskriva  det hela.

Triangeln som är en helhet men ändå har tre sidor  är kanske  den vanligaste bilden och den syns  också ofta  i olika  konstverk  i våra kyrkorum- Tar du bort en sida  i triangeln  så hänger  den  inte ihop längre. Alla sidor  måste vara med för att det skall vara just en triangel. Många fler bilder  finns.

Låt mig ta dig med i en bild som kanske inte används  så ofta.   Elektriciteten.  Långt borta  från oss finns  vattenfallet och turbinen – det är ju inte något  som vi alla har för våra ögon men vi vet ju att det finns  där. Det vi ser är  ju en massa  ledningar transformatorer  och sladdar  och olika  apparater  och lampor som skall fungera  i vår vardag. Saker vi helt enkelt  inte tänker på att de finns. Så är det ju till sist  själva kraften – strömmen som gör att allting fungerar. Tar du bort  nån del av detta  så blir  det ju strömavbrott eller på annat sätt omöjligt  att använda strömmen.

Bilder skall man ju inte pressa  på sitt innehåll – men låt oss göra ett litet försök  att ta till oss delar av bilden.  Kraftverket – turbinen – ursprunget till  möjligheten att få ström  kallar vi Gud.  Ledningarna  och allt  det synliga  som vi har för  våra  ögon  kallar  vi Jesus. Själva strömmen som drar igenom allting  och tänder ljus – startar maskiner  och möjligheter kallar   vi Anden. Allt detta hör ihop  och inget av det får tas bort om det skall bli nånting att se och hoppas på  och leva med.

Större delen av  Sveriges befolkning tror på en Gud  av något slag. Samma sak gäller  den historiska  Jesus gestalten och 54 %  ber  åtminstone  någon gång i månaden. Ännu fler ber i kriser  och svårigheter och sätter sin tro  och sitt hopp till att de skall få hjälp. De  allra flesta  människor i Sverige känner någon som har en utstrålning som talar om en högre värld  och vad som finns i den. Vardags”helgon”  bara för att du skall förstå vad jag menar. Ofta  någon i den äldre generationen eller också bland dagens  unga  som har en iver och glöd i sin tro.

Det här  är otroligt starkt. Jag kan uppleva  det med stor  bävan när jag låter  välsignelsens ord gå ut  över  de  människor som finns i den gudstjänst där jag är en liten del. Att  som sista ord ha  / i Faderns  och Sonens  och den Heliga Andes namn/ kan ibland  beröra mig mycket starkt  och jag vet att i varje  gudstjänst där orden uttalas finns  det någon som behövde dem alldeles extra mycket – och de tänder liv  och ljus hos  den som längtar.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s