Kan ett kyrkomöte bestämma vad Gud gör -eller inte gör ?

DSCN1296Jag läser en krönika i Dagen  av  Anna  Sophia Bonde – präst  och frilansskribent. Hon har rubriken ” Förbjudet att tro på under ?”  på sin krönika. Det handlar ju om  Uppdrag Gransknings  omdiskuterade  program med dold kamera  i fejkad själavård. Reaktionerna  som hon beskriver det kan bli att  de berörda  prästernas  herdar tar i med hårdhandskarna för  att förbjuda  den typ av förbön  som programmet handlade om. En stängd  kyrkdörr  för  både den som söker  själavård  i nämnda  sits  och en stängd  dörr för Guds ingripande efter  kyrkomötets beslut 2005. Ett beslut som  innebär att man inte får be  om en ändrad sexualitet – utan skall vara tillfreds med den man har.

Samtidigt  kommer  det en bok  i  ämnet från ett par författare som  berättar  och vägleder i hur man kan förändra sin sexualitet och bli lesbisk. På det rent mänskliga planet kan man manipulera  sin inriktning – men i kyrkan får man inte ens be för en förändring.  Man kan  riskera  sitt jobb som präst om man praktiserar detta. Kyrkomötet  som  innehåller en stor  del politiskt valda som har bestämt att det skall vara så i förbön  och under.

Det är  märkligt att detta  med sexualitet skall vara det som styr allting just nu. Snart är  det väl så här  att om du skriver ditt CV  för en anställning som har med mänskliga relationer att göra  ( kyrka,vård, skola, omsorg etc)  så måste  du berätta förutom namn  och ålder nuvarande  sysselsättning som  en viktig del i ditt CV hur du förhåller dig till bokstäverna HBTQ. Har du en positivt trendig inställning här så kan man tänka sig att ta emot dig – om inte  så tyvärr är  du inte  den vi söker  och så hamnar din ansökan i papperskorgen. Man kan inte anställa  fundamentalistiska ”fober”.

Om man är  hetero och mamma.pappa, barn – inställd så blir man snart nån paria och utesluten ur gemenskapen. Där  gäller ingen tolerans.  Men allt annat skall tolereras. Ändå  så är ännu  i dag  majoriteten av svenska folket i familjesituationer på ett eller annat sätt-

Inflation pratar vi om  och hör om från riksbanken. Inflation  finns också  i våra  ord  och tankar. Ett par exempel:  ordet  KÄRLEK  vad står  det för. Börjar  det bli sällsynt i  tal och tankar  och ersätts  av  sex i alla  former ?  Ordet  ÄKTENSKAP  som i tusentals år har varit relationen mellan en kvinna  och en man . Nu ändrar kyrkor  vigselritualen   för att  kunna  tillfredsställa  andra former av samliv.

Jag  vill ha  förtroendefulla samtal  oss människor emellan och jag vill ge Gud plats i de samtalen. Jag vill att tystnadsplikten  respekteras i själavård och närhet. Jag har aldrig frågat nån av mina  vänner vad har du för sexuell läggning ? Jag  har mött  människor just som människor. Alla  har rätt till just sin identitet. Allt vad ni vill att människor  skall göra  för er – skall ni också göra  för  dem  säger en  gammal biblisk regel.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s