Lite kyrkohistoria så här efter påsk !!

DSCN1235

Söndagarna efter påsk handlar ju  i våra  kyrkor  om hur  livet gick vidare  och hur  budskapet om  Jesus  och uppståndelsen spreds  ut  till alla man  mötte. Detta  stora  och oerhörda att Han som var död levde igen och gav ett uppdrag att gå vidare  med. Och som man gjorde  det – inom en  förvånansvärt kort tid  var man  på väg  åt alla håll och det med en oerhörd visshet om sanningen i sitt budskap.

Bilden  är  från Metodistkyrkans  högborg  Överås  i Göteborg på den tid  bl a. jag fick min utbildning där. Citroenen på bilden ger  en aning om årtal. Metodistkyrkan  då en  av frikyrkorna i Norden  med  verksamhet sedan 1868. Utbildningen var gemensam för  de nordiska länderna och elevkåren imponerande  stor.

DSCN1231

Dåvarande elevkåren med  lärare samlade för fotografering i Munkkällaren under det tidstypiska  och passande valvet.Du kan hitta mig i den övre raden-  tvåa från höger. Det var ju faktiskt  en  fortsättning på apostlagärningarna  det skulle handla om för oss som ville   bli pastorer eller  missionärer. Emmaus vandrare  som  fick chansen att känna  igen sin  Mästare  och Herre  när han bröt brödet.

Nu är metodistkyrkan i Sverige en liten grupp – eftersom de allra flesta församlingar gått med i  det nya samfundet  Ekumeniakyrkan. Men alla vi som  fanns  och finns med i något  sammanhang som handlar om  tro  och livsåskådning har ju uppdraget kvar: Gå ut i hela världen och berätta  om det som påsken en gång skapade   tro på… Kristus  är  uppstånden  –  och om det inte skulle vara sant  så har miljarder  människor  gått på en rejäl bluff.  För mig är  det väldigt mycket  sant  och jag lever med den sanningen vad jag än råkar jobba i för  kyrka eller samfund.

DSCN1238

Det uppdrag jag fick en gång när jag  examinerades ut från  Överås – kapellet  här ovan – tar aldrig slut. Det är därför jag skriver här på bloggen. Jag vill  försöka  få dig att tänka  en tanke  om livets mening och   mål. Ge dig enkla  ord  att fundera på. Visa på bilder  i vardagen som kan inspirera  dig att söka  vidare och hitta  den väg  genom livet   som är planerad för  dig.

Tiden efter  påsk kan skapa en ny livshistoria för  dig. Välsignelse  över din dag  –  dina tankar  och ditt liv önskar jag dig!!

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s