Tidens gång märker man vid högtider !!!

DSCN1222

Tidens gång  blir  sådär  påtagligt  märkbar  vid vissa  tillfällen. Tänk nu har  det varit ännu en påsk  med det vi är vana vid  och som hör till.  Gamla bilder  kan också påminna  om hur allt har  rullat iväg. Här  ser du min barndoms  järnvägsstation i  Finland – Bennäs  eller på finska  Pännäinen. Härifrån gick ett stickspår till Jakobstad  och ett tåg med ånglok  och träbänkar trafikerade  linjen på cirka 12 kilometer. Men nu tänker jag på klockan du ser ,ett magnifikt ur  med tre urtavlor. Två åt var sitt håll  utomhus  och en inomhus  i väntsalen. Jag kan fortfarande höra  den ticka så  det ekade i hela  det stora rummet.  Tiden gick och tågena kom och gick. Det var  s.k.  snälltåg från norra Finland  till södra  Finland som ångade in på stationen med väldig fart  för  matuppehåll på restaurangen inne i huset. Där jobbade mamma  och två andra damer som servitriser med stress och fläng vid bardisken för att hinna med hungriga passagerare. Jag satt ofta på en bänk i matsalen  och hörde  klockan  tick tack  tick  tack  och såg hur  bråttom man hade.

DSCN1209

Så här  såg damerna  ut – mamma längst till höger, Bilden är så där  70 år  gammal. Uniformerade  och friserade för att klara stressen.  Stress  för  70 år sedan såg ut så. Vår tids  stress  ser annorlunda ut. Hänger ihop  med allt detta att vara uppkopplad alltid  och att motsvara de förväntningar man tror att omgivningen ställer på en.  Jag hittade en bild på mig själv från ungefär  denna tid fast  då hade vi flyttat till stan. Kristinegatan 18 B i Jakobstad.  Jag kan nog tycka att den bilden verkar vara rätt avstressad. så här  såg jag ut då med lite av bennäs  bondeliv kvar i kläderna.

DSCN1180

Det fanns inga datorer eller  mobila telefoner. Inga transistor apparater att lyssna på. 78 varvs stenkakor i grammofoner med stift  och vev. Jag står på gården och dörren till höger är vedlidret  och till vänster utedasset. Det var krig i luften  och ransonering på det mesta. Mitt livs första bananer kom i ett paket från Stockholm  helt svarta  och med en kladdig röra in i skalet – men exotiskt  och gott.

Tiden går  tick tack  tick tack……   Tänk om vi kunde bromsa lite ibland  och ta vara på de  små och nära  möjligheter vi  har  till samtal  och gemenskap. Omsorg  och bry sig  om. Låta kärlekens  blomster leva – vi  har njutit av underbara tulpaner  i en vas på bordet i påsk.

Han  som påsken talar om – Jesus Han hade tid. Tid för  den lilla  människan och tid  för att dra sig undan själv ibland  – för att orka  med det liv Han ville leva !1

Nils Ferlin skriver i en av sina dikter:  Innan ditt rike blev kartlagt…… De var bara tokar och dårar som lyssnade på dig först. Det var slavar  och skökor  och ogärningsmän men -då var ditt rike störst.

Tänk om vi vågade  släppa efter på stressen och tidsjakten.  Förresten jag kommer inte att vara uppkopplad  den vecka  som nu är inne så nästa blogginlägg kommer i vecka  18. Till dess ta väl hand om dig och dem du möter.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s