BRÖD OCH SURDEG ELLER JÄST !!!!!

DSCN1162Söndagen  i  dag  handlar om Livets bröd. Det ger mig anledning att fundera lite grann över bröd  och brödbak. Det sägs att det är en trend just nu att pappalediga karlar sysslar med siurdegsbak. Jag är inte pappaledig och tävlar inte i kluriga recept men jag gillar surdegsbröd och det är onekligen populärt. Säg  det brödföretag  som inte har nån form av surdegsbröd i sitt sortiment.  Burken med surdeg som du ser på bilden  den startade jag för fem år sedan – så det är samma grund i burken efter alla år. Det är bara att mata den med lite rågmjöl och vatten en gång i veckan  – så är den OK!  Undrar hur ett sånt där litet  50 grams jästpaket skulle se ut efter fem år i kylen. Det kanske kryper över till en annan hylla så man inte hittar det  eller torkar bort i processen efter sista förbrukningsdag.

Förr i tiden lämnade man ju bara kvar  lite degstrimlor i sprickorna i baktråget och så hade man kraft för jäsning vid nästa bak. Surdeg på det sättet. Det finns ju bakpulver och bikarbonat också  och  andra sätt att få fluff och fräs på brödet. Bagerier kan ju till och med  blåsa in luft i brödet så  det blir  stort och fluffigt (eller mossigt mjukt)

Bibeln talar om surdeg och berättar om en kvinna som  tar surdeg  och blandar in tre skäppor  mjöl och arbetar med degen tills allt blir genomsyrat. Matt 13  kapitel. Då är det en beskrivning av himmelriket som surdegen.  Jag fastnar för orden tills allt blir genomsyrat – det är först då  det blir bröd.

Det finns så mycket man försöker fluffa upp i dag  i våra liv.  Man skall bli  hälsofreak. Man skall bli lycklig.  Man skall börja om med allting -skiljas lyckligt  och hitta en ny partner.  Man skall vara trendig och inne. Bli en märkesmänniska både i kläder – tillbehör – bilar –  livsstil och allt  allt…. men  det blir sällan mer än ett tillfälligt  uppblåst  och uppjäst fluff  och så återvänder man till det vanliga.

Baka in himmelrikets  surdeg i vardagslivet.  Ha  nånting att tro på – att leva av  och leva  för är  nåt helt annat. Den surdegen  räcker mer än fem år.  Den möglar aldrig bort eller torkar bort den bara finns där  och ger liv  åt just ”livets bröd”  med Kristus i vardagen.

Jag har dessutom vid ett flertal tillfällen fått ta nån deciliter  ur min burk  och gett bort den till en vän som sedan kunnat baka nytt bröd på sitt håll. Surdegen är aldrig ett färdigt paket med ett bestämt antal gram. Den  är till för att fylla alla olika behov hos var och en av oss.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s