Nya perspektiv behöver man ibland !!!

DSCN0704När man sätter sig ner för att  måla – som i mitt fall – landskap så är perspektivet väldigt viktigt. Det gäller ju att försöka  få djup i bilden.  Det måste ju bli klart  och  tydligt vad som är  långt borta  och vad som är  förgrund  och nära.. Skuggor  och dagrar – färger  och komposition , allt får medverka till att ge bilden djup.  Bilderna  du ser  här  hade jag med på en  utställning i  Vallersvik, Frillesås. Det här är ungefär häften av  den bit jag hade med i  min avdelning på  utställningen.

Det är  skönt att bara gå omkring och se  sig om i naturen  just för djupets  skull. Jag lägger till en bild – ett foto  här nedanför  från Arild  med utsikt  över  Skälderviken och med takåsar  och grönska som förgrund.’

DSCN0749Visst är  det vackert med  det perspektiv som bilden ger. Vi stod på en altan i ett hus ovanför  de hus  du ser och fick med  närhetens  vanliga takåsar  och vikens  vatten och båtarna  där långt borta.

Det händer ibland i din och min vardag att man bara ser  vägar och gator. Staket  och  husväggar och gavlar och så  får man vända blicken ganska långt upp för att hitta en flik av himlen.  Det gäller ju alldeles  särskilt om man bor i stan och har flervåningshus på båda sidor och en trafikerad gata  både framåt  och bakåt.

Så kan det kännas  inuti  oss  också. När  allting tornar upp sig. Bekymmer hit  och sorger dit. Arbetsuppgifter som stressar.  Eller brist på uppgifter  som gör tillvaron meningslös och tung. Jag kan tänka mig Fas 3 på ena sidan  och hundra meningslösa ansökningsblanketter på den andra  och man vet att det är just meningslöst. Då är det svårt att hitta en flik av blå himmel.

Man behöver få komma upp över  ”hustaken”   för att få ett nytt perspektiv Jag tror att Gud har en altan för  det. Om vi bara vågar stänga  av hörlurar – I-padar  och surfplattor en liten stund och ta oss tid att stanna upp och närma oss Honom. Han kan ta tag i oss  ocj lyfta oss upp över  det som är  svårt  och visa  på sitt perspektiv.

Fore jag upp till himlen så är  du där. Bäddade jag åt mig i dödsriket  så är  du där. Toge jag morronrodnadens vingar  och gjorde mig en boning ytterst i havet så skulle också där  din  högra hand fatta mig  säger ps 139 i Psaltaren.

Han bryr  sig.  Han lyfter.  Han bär.  Han visar dig ett nytt perspektiv för hela  di värld.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s