Arvegods har vi väl kvar ……..

DSCN1156

Till programmet ”Antikrundan”  kommer folk med  de mest  förunderliga saker. De skall värderas och placeras i tid och man ser hur  förväntan lyser. Det känns ibland som att de mest  anskrämliga sakerna är  de dyraste.  Men så kommer  det ju nån pang-grej  som t.ex. en Matisse målning som kan vara värd 20 miljoner. Skulle kanske inte vara så dumt att göra nåt fynd i garderoben av den kalibern.

Bilden ovanför   visar en skål i mässing som gavs  till min farfars far  och hans fru – Bruno  Fabian  och Hilma  Nylander på deras guldbröllopsdag  den 26 april  1912. Den pryder sin plats hos oss med en känsla av just arvegods. Pengar har ingen betydelse i det. Eller ta nästa bild  som  är en servis  som  gavs till min fru Ingrids morfar på hans 50 – årsdag den 22 mars  1920. Visst är  det roligt att den finns kvar och pryder  vårt hem.

DSCN1151

Arvegods  som man kan ställa fram på detta sätt kan vara skönt att ha  och ge glädje i vardagen  när man mins  historien  och släkten och de som gick före.

Sen finns  det ju invärtes  arvegods  också. Man liknar sina  föräldrar   till utseende – sätt att gå  och röra sig – gester  och minspel – storlek  och längd – det går alltid att spåra drag som påminner om  mamma och pappa.

Så finns  det ett kulturellt arv som vi bär med oss. Det som rörde sig i vårt samhälle. Konst  och musik. Litteratur  och media. Styrelseskick  -demokrati  och rösträtt  Frihet att tänka. yttra sig , utöva  kultur  och religion  och alla andra preferenser.

Så ett steg till – ännu djupare in i vår personlighet ett arv med livsåskådning – tro  och liv – som hör samman med just ordet religion.  Vi säger att Sverige är ett kristet land – i motsats  till  länder med muslimsk – hinduisk eller buddistisk form.  Och samtidigt säger vi att Sverige är  det mest sekulariserade land man kan tänka sig. Humanisterna jobbar för att få bort allt vad tro och kristendom heter från  det offentliga rummet. Sakralt  verkar farligt och får inte finnas på schemat.  Ändå så finns det  just nu ett rop efter just  de där allra innersta frågorna.  Det är  som om man  t.ex. i stillheten i en tom kyrka  sitter  och väntar på att arvegodset skall ta form. Hitta sina rötter  är nästan ett mantra i tiden. Nåt man längtar efter  och vill se. Känslan av att komma hem,

Som när ett barn kommer hem om kvällen och möts av  en vänlig famn…… heter det i sången. Pröva och känn efter  – ett  par knäppta händer  och en enkel bön kan föra dig in i en ny värld , säg ” Gud  jag längtar efter mening  och mål- Jag vill våga ta steget och tro . Möt mig här  och nu !”

Det finns ett arvegods  i kyrka  och församling – i Bibeln – i psalmer  och böner – med ett värde som inte kan räknas i pengar. Det är att hitta  själva  livet.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s