Godisburk får man ha det ?

DSCN1146Godis burken  eller som det heter på den Snaskburken  kommer från mitt hem  och min hemstad Jakobstad. På andra sidan burken  står  det  Herkkumakeisia som alltså är  finska namnet på sötsaker – delikatesser som man kan ha i burken. Den tjänstgör just nu som förvaring av diverse godisbitar  och tuggummin som man kan plocka fram när  man känner av suget på nåt sött. ”Nyttigt”  kan man väl fundera på om det är – men lite charmigt med den gamla  burken.

Ibland undrar jag om vi har alldeles  för stor tonvikt på godisburkar i vår tillvaro i stort. De skall finnas där med ett önskeinnehåll  så att man kan känna sig tillfreds med att veta att man får  det man vill  ha genast.  Allt och nu är  ord som styr ganska mycket i vår  värld.

Det är ju det som alla krig och kriser går ut på  att få mer och helst allt  och det på stubinen. Diktatorer vill  ha snaskburken inom räckhåll  och bara för sin egen del Säg  Syrien, Ukraina och Krim, Nord-Korea , Centralafrika, Mali, Sudan och mer  och fler. Alla vill ha den där  goda burken för sig. Där kan man hämta pengar  och förgylla kranarna i badrummet  och knoppen på  Toastolen. Konsumera lyx och glamour medan  den vanliga  dödliga  befolkningen verkligen får dö. Huvudsaken är att man har godisburken kvar.

Den är   väl också rätt bra att ha i vårt eget vardagsliv så man kan unna sig  saker  och ting. Kända  märken på väskor  och klockor  och kläder. Exklusiva  prylar, bilar, nöjen m.m allt man kan tänka sig skall finnas – helst i just min godisburk.

Snaskburkan har ett lock. Det är inte låst. Det är lätt att lyfta av och det finns  en underbar möjlighet att bjuda fler på innehållet i burken. Jag kommer ihåg en sommar när min fru  och jag var alldeles  slutkörda  och trötta och inte visste hur  vi skulle orka. En god  vän kom helt oanmäld  och öppnade sin burk för oss.  Där fanns ett sommarhus  med en underbar miljö. Kyl  och frys  fyllda med mat  och allt som behövdes. Där fanns en dag när han kom med sin fina båt  och gav oss en kryssning på Vättern med den … burken verkade outtömlig just då  för oss. Gav oss krafterna  tillbaka.efter den veckan.

Min vän som läser dom här raderna. Använd din godisburk med öppet lock och bjud in den vars burk verkar tom att dela  din glädje. Du kommer att få se öppna  himlavalv över  det du gör. Och det konstiga är  att hur mycket man än delar ur burken på  det sättet så räcker  det till mer.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s