Är det så här det ser ut ? Rätt eller fel ?

DSCN1110Är den här  bilden rätt eller fel ?  Är det sant att kyrkorna står mer eller mindre tomma medan andra aktiviteter  har fullt upp ?  Köptempel eller gall(n)erior t. exempel ?  Är det avkristning eller påkristning  som gäller ?  Är det så illa  och så lite folk i kyrkor  och kapell som man påstår.

Låt mig ta dig med på en titt ute  i världen. Den källa jag använder  är  World Christian  Trends, som har gjort  undersökningen.

Visste du att  800 miljoner människor går i kyrkan  varje vecka. Det finns femton  miljoner bönegrupper,cellgrupper,hemgrupper  som träffas varje vecka. 1.5 miljarder  människor lyssnar regelbundet på kristen radio  eller  TV. Det finns 3,45 miljoner lokala  församlingar som betjänas av  25 miljoner heltidsanställda  pastorer.  Inte så pjåkigt om jag får  säga  det.

Sverige då ? Låt mig ta det på det personliga planet – inte  i  så mycket i antal och siffror. Cirka  60 %  tror på  en Gud eller högre makt.  45 % ber regelbundet i vanliga vardagssituationer.  Avsevärt ,många fler i tider av kris  och nödlägen..  Om man jämför  å ena sidan besökare  på  fotbolls- och ishockeymatcher  med besökare i kyrkor, bönehus  och kapell så är  det den kyrkliga kategorin som är störst. Inte  så pjåkigt det heller.

Men det syns lite för lite i det dagliga livet. Kanske för att så många  har valt att ha sin tro privat  och inte i  församlingsgemenskap.  Men tydligen finns behovet där  att hitta en förankring i  det  som vi kallar  det gudomliga. Det som är mer än vardag  och rutiner men som kan gripa in i vardag och rutiner  på ett ibland övernaturligt sätt.

Det finns i dag en efterfrågan på  det som vi kallar andligt och man söker i alla möjliga sammanhang för att hitta  nånting som ger mervärde åt livet.

Jag skulle vilja säga ett förlåt till alla er som är besvikna  på kyrkan. Förlåt att vi sitter inne i  i våra kyrkor  och vänta på att ni skall komma in till oss – när vi annonserar med kryptiska predikoturer i lokaltidningen om att vi finns. Kyrkan är inte  en byggnad med väggar och tak. Kyrkan – församlingen är ett antal  människor  som finns ute på arbetsplatser – på gator  och torg – i hem och köptempel  för att finnas på plats  där  den behövs.

Det behöver inte handla om kris  och nöd. Det kan vara ett vanligt samtal. En extra omtanke i kassakön. Ett handtag av hjälpsamhet. Ett öga som ser. En famn  som ger en kram.

Bibeln kallar  det att vara ”levande stenar” små bitar av kyrkan som är  på rätt plats,  vid rätt tidpunkt  för just det du känner att du behöver. Det finns en gemenskap  som kan bära genom allt. Gemenskap med Honom  och  med varandra som gör livet helt  och rikt.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s