Sagor och verklighet !!!

DSCN1106Bilden här ovan visar några av min barndoms sagoböcker. Undrar om det finns nåra  såna numera eller om allt har blivit  lysande plattor  och telefoner.  Sagorna här är skrivna  av Zacharias  Topelius  som fanns en gång i Nykarleby stad i Finland . Han var känd som farbror  Zachris.  Nu finns han bara som en staty  med en massa barn omkring i förmodat sagoberättarvärv.  Böckerna här ovan är slitna  av  mycket läsning. Min farmor  lärde mig läsa i fyra-femårsåldern och förde mig in i  sagovärlden. Jättar  och troll, kungar och prinsessor, Drummelpetter med oklippt hår och långa naglar  och många  många fler. Utgivningsåret för böckerna  är  1945.

Jag minns dom stunder av läsning som farmor bjöd på. Sittande  nära varandra nästan i famnen.  Hålla  boken bra  och bläddra försiktigt  och så öppnades  sagans  värld. Farmor fanns ju där  och det kunde bli avbrott för samtal  och frågor om  det behövdes. Samtal  och närhet. Kontakt med händer  och axlar  med värme och känsla. Jag hade en favoritsaga i boken  Hallonmasken. Barn som plockade  och rensade hallon  och hittade en mask –  usch – men ett av barnen tog masken och gick ut med den  och placerade den på ett grönt blad.  Och det visade sig vara själva hallonkungen som räddades på det sättet  och som kom med belöningar för  sin räddning.Tänk att det kan finnas kvar i minnet efter  sådär  65 år.

Nu läser jag inte så mycket sagor. Nu är  det mer verklighetsnära  facklitteratur i existensiella frågor och teologi med mera  som gäller. Och så givetvis  böckernas bok Bibeln . Och där märker jag hur mer och mer biter sig fast i medvetandet – inte på grund av upprepad läsning – utan baserat på erfarenhet av hur  bibelordet fungerar till vardags.Gamla kända ställen lyser upp på nytt. Jag hittar  nåt matnyttigt varje gång. Jag känner med hela min varelse  att detta är inte gamla sagor  utan dagens  mest verkliga  livsviktiga ord till just min nutid

Vill du ha ett tips att pröva ? Läs  några verser – samma  verser varje dag – en period ända tills du  vet att det var det här jag behövde.   Ta  till ex: Ps 139 verserna 1 – 12.  eller Matt.11: v. 28 – 30.  eller kanske  herdepsalmen som har nr  23. Läs en gång om dagen eller flera tills du ser – det var det här jag behövde just nu !  Rätt vad det är så lyser det upp i din verklighet  just nu.  Och du kanske känner – inte att du sitter  i  farmors  knä  eller närhet – utan i en famn som vill dig allt gott.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s