” Antikrundan ” eller museum ?

DSCN1098Det  finns ju  märkliga  maskiner i vår tid. Datorer.surfplattor, robotar både i industrin och i sjuksalar  och operationsrum. Trevliga små gulliga robothundar som man kan ha i knät och gosa med om man känner sig ensam på sitt äldreboende.  Drönare i luften som kan ställa till med både ont  och gott. Då har jag bara nämnt några.

Maskinen på bilden  börjar snart bli märklig som musik  och talmaskin. Helt sladdlös är  den  och inga batterier kräver den.  Internetuppkoppling och bredband kan man lugnt glömma.  Det är bara att veva  upp fjädern,kolla stiftet  och sätta på  ”stenkakan” och köra den  i 78 varv  och så kommer talet  eller musiken i öppningen till  höger. Tyvärr ingen volymkontroll – men man kan sänka ljudet med  med att köra ner en handduk i öppningen.Helt otroligt egentligen på den tiden det begav sig   och ganska festligt att se på och lyssna till  nu..

Tänk vad vi är beroende av  teknik  och ström i vårt samhälle nu.  Strömavbrott av längre slag är ju inte alls bra. Ladda batterierna  är absolut  nödvändigt.  Värmesystemen i våra hus  tystnar  och slocknar. Frysarna  tinar  och belysningen och datorerna slocknar med risk att vi förlorar information  och annat vi behöver.  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap  har rekommendationer för vad vi behöver.  Scouternas  spritkök  för matlagning. Stearinljus i massor  för både ljus  och värme.  Konserver  och torrfoder. Filtar och kläder. Listan kan bli hur  lång som helst.  Vi är verkligen sårbara i vår  vardag.

Så kan man ju undra vad vi behöver för  vår inre  människa för att klara oss i en sårbar värld.  Vad har vi för  uppkoppling  för  vårt inre ? Bredband , trådlöst , vad är  det som kan hålla oss vid liv ?  Fundera  en stund !

Jag tror att det är två saker som är viktiga. Vi behöver varandra  och vi behöver Gud ! Varandra för  det närvarande  konkreta stödet och omsorgen där  vi har tid  och bryr oss om varann. Gud  som  den källa  där  vi får kraft i kriser – men inte bara i kriser  som nån sorts reservbatteri – utan i den vanliga vardagen också  med allt den rymmer. Han hjälper oss att räcka till för varandra  och att kunna ge de handtag som behövs. När  någon  inte orkar dra runt veven så finns en hjälpande hand eller när stiftet verkar vara utslitet och behöver bytas för att livet skall kunna gå vidare så finns hjälpen där.

Det heter: Älska Herren din Gud  av allt ditt hjärta – din själ – din kraft – ditt förstånd  och din nästa såsom dig själv.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s