En ”gammal” seriefigur…. med nyttiga lärdomar !

DSCN1081Vi lever  i ett  kontrasternas  fantastiska land. På bio kan man se  Världens  snällaste och starkaste björn  Bamse med vänner – en serie  som många av oss följt. Här  på bild ser du en annan figur skapad av Gösta Knutsson. Pelle  och Maja Gräddnos. Bill och Bull -elaka Måns  och feta Trisse med flera –  idylliska  och  välmenande  figurer som ville lära oss lite folkvett. Det är  en sida med varsamhet  och framgång för  det som var rätt och riktigt.

Den andra sidan  verkar inte riktigt klok. Dödsskjutningar  och knivmord blir snart bara en liten notis i tidningen. Demonstrationer med tusentals  människor som kommer till oss i soffan i vardagsrummet. Syrien, Ukraina, Spanien , Frankrike. Femen angrepp   mitt under  Nattvardsfirande i katolska kyrkan i Stockholm och hot om fortsatta aktioner mot just katoliker.  Utklassning av alla dem  inte minst från kristna sammanhang som vågar ge uttryck för åsikter  som inte är ”inne  och trendiga”.  Det är  snart tillåtet att tänka bara på det sätt som  samhällsklimatet för  fram.  Allt annat är fobier och fundamentalism och behöver därför inte tas på allvar.

Vem  som egentligen är  ”Elaka Måns”  är  svårt  att bestämma. Politiker ?  Anti-organisationer av olika slag. Förändringsvindar ? Marknadskrafter ? ”Jag vet bäst tyckare”?  Idésprutare som glömt att koppla på hjärnans  konsekvensutredningsfunktion. Eller  många fler.     Men Bill och Bull  finns det gott om  även om man inte alltid vet vem som är  Bill    och vem som är  Bull. Jama med är ju enkelt om nån annan börjat.  Man försöker skapa debatter  av olika slag men det blir sällan  annat än försök att banka in sin egen åsikt i den andras medvetande.

Jag tror att vi skulle behöva lite mer lugn och eftertanke i vårt klimat.  Jag är nog lite  Pelle Svanslös  själv – har ingen ståtlig  offentlig svans att vifta med så där  som  Måns – ingen stor plattform att tala och skriva från. Jag får tassa fram i det lilla och försöka  göra  rätt där. Det var ju så med Pelle – på slutet i  varje  seriesnutt så hade han i alla fall lyckats med det han tänkte och Måns   svans  slokade ner mot marken.

Det är kanske inte så mycket vi vanliga kan göra men det finns  en del. Man behöver inte vara tyst  när  det pratas skit omkring en. Man behöver inte skratta med när  nån mobbas eller hånas. Man behöver inte slå sina egna åsikter i skallen på folk men man kan  leva  och handla på ett sätt som skapar frid och harmoni. Man kan vara den man är utan mask och förklädnad och ge en varm hand, en kram eller ett vänligt ord på vägen.

Samtal  innebär  att lyssna  till den man pratar med – tänka på det man hör – och rätten att tycka  det jag tycker och förvänta sig att  den andra också lyssnar  och tänker. Värt att pröva eller hur ? 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s