Sånt man inte behöver……. eller hur ?

DSCN1076Läste en intressant artikel  i Svenska  Dagbladet häromdan. Den hette:prylarna som slogs ut och visade på ett antal teknikprylar som man inte längre behöver eller som inte är aktuella att  använda. Mp3 spelaren, kompaktkameran,vägkartan, väckarklockan.spelkonsolen m.fl. Tänkte att jag måste kolla i skåp  och hyllor hemma hur det ser ut. Resultatet ser du på bild – det finns säkert mer men jag slutade där.Kompaktkameran som använde film  och framkallning -minibandspelaren  som har alldeles för svag kapacitet, EP  skivorna  i vinyl som kräver en spelare med bra pickup. 78-varvarna eller stenkakorna  som behöver en helt egen anläggning i form  av kanske vevgrammofon.  Diabilderna som kräver en projektor  med fungerande lampa. Väckarklockan som kan ersättas  av – ja till ex. telefonen. Det  är ju nästan så man kan känna  sig lite mossig och ålderstigen med såna  saker i hyllorna.

Speciellt då eftersom man inte har det som Svenskan talade om som ersättare av allting I-phonen som kan det mesta av det här  och mycket mer  Tänk dig att du plockar bort alla  utrymmes  och tidskrävande prylarna  och stoppar in dem alla i din I-phone  -visst är det smart  men  –  och här kommer artikelförfattaren in på känsligt område – men det kan också vara så att den nya tekniken tär på dom mänskliga relationerna. Vi  sitter ju med ”fånen” precis överallt. På bussen. På flyget. I köerna på apotek  och banker.  Föräldrar sitter på lekplatsen  med sina barn  och passar ”fånen” mer än barnen. Var vi än är har vi mobilen i fast grepp i handen  och fingrarna spelar  och nacken är böjd. Så långt  artikelns funderingar.

Kanske man kan ta det här med onödiga prylar också till vår inre värld. Visst tassar vi omkring med förutfattade meningar – fördomar  och generaliseringar som vi skulle  må bäst av att göra oss av med Tankar  och kanske till och med ord  och åsikter  som vi har men egentligen inte vill kännas vid, Synpunkter och omdömen om andra som  vi inte tar fram i dagsljus men dom finns där i alla fall. Det är väl ganska troligt att vi behövde städa ur en hel del  och slänga. Dom här tankeprylarna  borde ju slängas definitivt  och inte stoppas i  nåt nytt skrymsle.

Bibeln har gott om råd  och hjälp. Uppför er  höviskt. Tänk  gott om alla  människor  och överträffa varandra i inbördes hedersbevisning. Det låter  som gamla  kloka råd. Relationer  där man ser varandra –  hör varandra  och respekterar varandra.

Ta nu teknik kritiken med glimten i ögat Det finns mycket som är bra  och vettigt om det används  rätt !!!!

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s