Vad är LYX för dig ?

250px-Limousiner_Oslo_rådhus

Det står  ett par  limousiner  här på bilden. Kanske kan dom vara  ett exempel  på Lyx – vi åker ju inte precis i den typen av bil till vardags. Det är  väl snarare sånt vi kan unna oss vid högtidliga tillfällen som bröllop och examensfester  och sånt. Vräka sig i skinnsofforna och ha privatchaufför är  väl lyx. Exklusiva  märkesvaror  kan ju också vara lyx. Armbandsur till skyhöga priser och handväskor på  samma nivå eller  mer. Visst kan det vara flott och maffigt – om man har råd.

Orsaken till att jag tar upp det här i bloggen just nu är en insändare jag läste i det lokala bladet – Hallandsposten i lördags. Den har rubriken  Vad är lyx ?  och så läser jag:

”Välstånd. En stor studie visar att dagens materiella lyxvaror. bilar, elektronik och så vidare inte längre kan ses som lyx ! Det som redan nu blir alltmer exklusivt är:  Att vara oåtkomlig.- Ha mycket egen  tid  – Skriva med papper och penna –  Sakna Fax –  Sakna dator  och helst också TV –  Vara helt utan mobiltelefon  –  Behärska sitt eget språk korrekt. Jag instämmer helt  –  gör ni ?    Undertecknat   Bo Bergman”

Så långt insändaren. Vad tycker du ?   Jag tycker bra om tanken men skulle väl vilja göra nåt tillägg.   Att ha och få ha en personlig integritet –  Att få uppleva  och  VÅGA uppleva  tystnaden och stillheten – och så kan man ju fundera vidare på vad som kunde räknas in i din lyx.  Lyx  är  ju sånt som det inte finns  gott om  eller ryms i vardagens prosaiska  rea-mönster. Vår vardag skall ju vara så trendig så  livet begränsas ibland av allt som är trendigt  och ”viktigt”.  Då kan det vara lite svårt att få tag på det vi längtar efter  och då blir det lyx och  kräver en del uppoffring  att nå .

Fundera en  stund på vad som verkligen vore lyx för dig på din livsresa. Jag är övertygad om att du inte hamnar i prylar och  pengar –  det blir ganska snart frågan om djupare värden. Det kommer att handla om vad ditt innersta längtar efter.

I bibeln  i gamla testamentet finns en fantastisk bok  som heter Predikaren. Författaren berättar om alla försök han gjort med  arkitektur  och konst – bildning  och vetande – pengar och sex – men ingenting räckte till för att tillfredsställa honom. Allt har sin tid.. kärlek och hat – bygga upp och riva ner -ingenting nytt under solen. Kapitel 12  är suverän poesi om silversnöret som rycks bort och den gyllene skålen slås sönder… och så kommer slutklämmen  Frukta Gud  och håll hans bud – ty det hör alla  människor till.

Så sluta jaga efter vind=lyx  det är inte  det som är viktigt. Relationen med Gud  och med din nästa ger livet mening och innehåll.

Leta gärna fram Predikaren  och läs – det är bara tolv korta kapitel.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s