Vad skall vi ha kyrka och gudstjänst till ??

kamera 2 005Vad skall man ha kyrkan till ? Gudstjänstens innehåll  –  det är frågor  som rör sig i kristna media  just nu. Vad serverar man  i kyrkan till sina besökare ? Vad finns det för mening och innehåll  som  är  värt att söka sig till ?

Nåra funderingar:  Alltför ofta blir den  anrättning kyrkan serverar människor som kommer på besök – lite kristet smörgåsbord. Lite  småvarmt  eller kanske en piffig vickning med några  lite exklusiva snabba smårätter.  Jag menar  de kyrkobesök som är  ”vanliga” för många i livets  högtidsstunder. En fin stund ett litet tag men sen går ju livet vidare med allt det för med sig.

Man försöker anpassa  gudstjänsten  för ovana – sökargudstjänster – eller som jag  såg  för ett tag sen – vår musik skall vara som P3  eller P4, så man känner igen sig. Men kyrkan och gudstjänsten är inte en underhållningsarena  eller en piffig restaurang. Kanske är den i stället  en  kvartersbar, en lunchrestaurang  en enkel matsal för  det dagliga behovet. En matplats  med äkta  och himlaproducerad  mat som ger  den kraft som du behöver i det dagliga  livet. Vi som kallar oss kristna är personal i den  matsalen. Du är utrustad av Gud med  ett enormt utbud av möjligheter. Du är kyrkan på plats utanför kyrkorummet  precis på den gata där  du bor eller har din arbetsplats. Du kan vara med i fest  och glädje men också i sorg och missmod. Har nånting att ge när livet verkar deppigt och inte går astt få nån rätsida på.

Man hinner inte alltid med fina dukar- brutna servetter och blomsterdekorationer – men man hinner dela med sig av det man har i ryggsäcken och äta tillsammans medan man vandrar vidare ii livets vardag.

Dela med dig av det du har i din tro. Gör  din gudstjänst – tjänst för Gud – och du skall få se nytt livsmod i trötta själar.  Ny kraft eller en återuppväckt tro kan bli resultatet.  Vänta inte på att du en dag skall bli hovmästare  med frack  och servett. Ge vad du har i Honom här  och nu och det kan ske under omkring dig !

Vad var det  Han sa? Gå ut i hela världen… och bygg kyrkor  och fixa ritualer för  gudstjänst –  Nej  – gör alla folk till lärjungar genom mitt ord. Lev  det ordet  och du skapar liv!

( Bilden ovan  är bara en  bild och har  ingen annan koppling till texten än att vara just en  bild på  en kyrkobyggnad )

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s