Alla lärare och allmänt läskunniga – se hit – så här var det förr !

DSCN1065En mycket sliten läsebok tryckt  1908  och använd av min svärmor  Maria som bodde  på Stora  gölen i  Edsleskog och använde boken 1913 för att lära sig läsa. Hennes skoltid  blev inte särskilt lång bara nåt år.  Jag har bläddrat lite försiktigt i de sköra bladen och sett att man borde nog ha varit vuxen för att förstå  de  olika sidorna, Beskrivningar av ord med självljud  förljud  och medljud  lär väl ha föranlett en del utförliga förklaringar och övningar med lärarinnor  eller lärare. Undrar om det skulle gå att intressera barn för den här boken nu.  Inte var det särskilt luftiga sidor heller  och illustrationerna  till de sedelärande historierna får nog betraktas som jag vet inte vad i relatiobn till dagens tredimensionella grafik.

DSCN1067Då har det sett annorlunda ut när  barnbarnen kommit hem  Fantastiskt  skrivna berättelser om sig själva om familjen – där man har fått skriva som det låter när man säger det och det utan att få bockar i kanten för  stavfel  eller  tokigt skrivna sje-ljud eller annat. Tids nog har rättstavningen och grammatiken kommit  in.  Helt enkelt underbart.

Du och jag kan skriva vår livshistoria precis sådan den är  och berätta för andra om den utan pekpinnar  och måsten. Vi behöver inte ha grafik i flerfärg för   det vanliga dagliga livet och samtalet.  Behöver inte snegla på trender och moden.  Man behöver inte som jag läste häromdan ha ett gorillahuvud på matsalsbordet för  att vara modern och accepterad.  Det räcker med att vara den jag är och respektera  den andra som han eller hon är. Det kan inte bli rättstavning  alltid  i tillvaron.  Du är  du och du duger.

Såg en solskenshistoria  från polisen i Gävle. När  dom möter människor i olika  svåra situationer – så använder dom Ingemar Olssons  sång  Du  vet väl om att du är  värdefull..för att stärka självförtroendet hos  dem de möter.  Gudagåva sa Ingemar själv när han fick veta det.

Du är unik – ingen är  som du och du är älskad just därför !

 

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s