HISTORIENS VINGSLAG…..

DSCN1035Snart byter vi årtal  igen. Tittar kanske både bakåt  och framåt om nån dag. Jag  tittade lite i min  bokhylla  i sökandet efter lite material inför  nyårsgudstjänst. Stötte då på denna fantastiska bok  från  1881. Hjälpreda för  talarstolen -skriven för hand av en pastor  Viktor Andersson  i Oskarshamn och är en del av hans samlade predikningar. Skrivna tätt och  prydligt med bläck  och stålpenna. Sidorna numrerade och innehållsförteckning på slutet baserad på vilket bibelord  du vill predika över. Titelsidan är  synnerligen ödmjuk och varsam. Så här  ser den ut.  Tänk vilket jobb.  Jag har fått boken av goda vänner i Halmstad och den är  nog ganska värdefull för mig. Har faktiskt använt en predikan ur den vid ett stugmöte – gammaldags men mustigt språk.

DSCN1036

 

Vem har tid med sånt jobb nu ? Sitter vid tangentbord eller knappar på plattor  och telefoner medan livet pågår  vid sidan om. För det är ju så att vi knappt hinner uppleva livet eftersom så fort det händer nånting rycker vi upp nån  form av kamera  för att  få en bild att lägga upp på  Face Book eller Instagram, Twitter  eller vad det nu kan vara. Och så missar vi ofta det som egentligen händer – upptagna av att ta bilden  och så hamnar den i ett arkiv av nåt slag  och ärligt talat  sällan bläddra vi dit för att titta  och minnas.  Internet  lagrad är nog egentligen ganska tråkigt – som liv betraktat.  Annat var det med gamla hederliga fotoalbum med minneslappar  och kommentarer – biljetter och notor – urklipp mm. Vi har 32 album av det slaget  att bläddra i om vårt liv.

KANSKE vi skulle bestämma oss för att leva livet på riktigt under  det kommande 2014 och inte med internets  linser och ögon. Tror att vi minns lika bra eller bättre vardagens händelser med att ha funnits mitt i dem och inte bara som åskådare och fotografer.Ta vara på livet och var med  som deltagare. Då har du kanske också chansen att gripa  in och göra livet lättare för  någon i din närhet.  Ett vänligt ögonkast syns inte om du har ögat i sökaren hela tiden.En kram blir svår att ge med kameran i position ”tagning”. Det räcker inte med zoom  för att komma nära – närvaron måste bli verklig.

GE TID  OCH RUM FÖR VARANDRA  OCH LIVET  I DET NYA ÅRET !!!!!!

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s