Nu är det inte långt kvar … till jul alltså !!!!

DSCN1027Det är dags  för julfirande  om bara nån dag.  Vilket julfirande det handlar  om har tydligen svenska folket ganska god  kunskap om. En undersökning med ett av våra sökbolag talar om att drygt  80%  av svenska folket  kopplar ihop julen  med Jesu  födelse, Betlehem, stallet och krubban. Inget dåligt resultat i vårt  ”mest” sekulariserade land.

En annan undersökning om de mest spelade julsångerna i radion  säger att det handlar mycket om ljus – jul – Christmas – tomtar mm. men mycket lite  om Jesus. I köpcentren kan du ändå gå  och handla – lutfisk  och skinka  och julklappar till  O helga natt…..

Men frågan är  vilken Jesus man tänker på. Är det bara den lilla rara bebisen  i krubban eller finns det nåt mer i den gestalten. Vår dotter  fångade kanske  det hela rätt bra när det blev tal om Jesus i ett sammanhang ( hon var inte så gammal då)  när hon berättade att Jesus fanns i en låda på  vinden.  Kanske är det så för ganska många att man bara har Jesus till jul  och andra högtider i kyrkan  som  dop, konfirmation , bröllop  och begravningar.  Han  får vara med i högtidligheten som en traditionell krydda  strödd  i lagom doser. Det är inte alls illa det – det är en bra början till kontakt  och levande närvaro. Det händer ju att Han – Jesus  plötsligt möter en människa mitt i vardagslunken och gör hela  världen ny. Det är ju det Han vill – inte  bara from idyll  och pampig högtid utan just en styrka i det vanliga.  Ett ljus i mörkret om det så bara börjar med en strimma. En hand som leder. En  medvandrare i allt det dagliga. En famn som bär  när den egna kraften  inte räcker till.

Detta är innehållet  i den julgåva som Gud ger till dig och mig i krubbans form. Men med ett enda stort löfte om att det kommer mera som är till för att hjälpa oss att leva det liv vi var tänkta för.

Jag gillar orden i Jesajas 9 kapitel: Ett barn blir oss fött, en son blir oss given…. men det slutar inte där. Fortsättningen säger att  Han skall vara underbar i råd, väldig Gud, Evig Fader  och Fridsfurste.   Det finns en framtid  ett hopp också för tiden efter jul – igenom allt  vi kan komma att möta.

Krubban på bilden har vi snidat och snitsat till på egen hand, De gestalter som finns inne i krubban och själva huset  och med den personliga hälsningen  vill  min fru Ingrid  och jag önska dig som läser detta  en välsignad helg med ljus  och frid   och en himmelsk närvaro av honom som är julens centrum – Jesus.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s