Vädret kan man ju alltid prata om…………..eller hur ?

DSCN0788Ibland kan man ju fundera på i vilken ände man skall börja  i en samtalskontakt. Somliga  fixar det hur  lätt som helst  och  andra kan känna sig ganska osäkra på hur man beter sig för att komma igång.  Det handlar om social kompetens sa  ett av våra  goa  barnbarn en gång.  Precis – och då kan vädret vara en bra hjälp.

Tänk  dig nu  – julvädret  –  det borde  väl vara en vit jul som på bilden  och inte regn  och slask som vi har i nu-läget. Hur var det när  du var barn ?  Då var det väl i alla fall snö till  julen eller?  Jo jag minns  ju när man skulle ut i skogen och hugga gran – det kunde vara riktigt svårt att ta sig fram. Man sjönk djupt ner i snön  och det var omöjligt att se hur granen såg ut nertill. Det hände ju att det snöade  när vi var i skogen med flingor  stora som tumvantar. Det var tider  det.   Jamen visst har vi väl haft en del snövintrar också nu på senare tid – få se nu vilket år det var…..  och så är pratet och minnena igång. Kontaktproblemen bortblåsta  och man vet inte hur det slutar. Ofta slutar det med nåt helt annat än vädret. Det kanske blir familjen – barnen – jobbet och ganska snart har samtalet hamnat på en betydligt djupare nivå. För  längtan efter  den nivån  finns ju där hela tiden och vill bara få utrymme.  Det enda  det egentligen handlar om  är att ge varandra tid och att bry sig. Att lyssna  och bry sig  märks  och känns ganska snart.

Ett exempel  på  motsatsen.. som kan ta död på vilket samtal som helst är när jag istället för att lyssna står  och funderar på vad jag skall säga  när den jag pratar med har pratat  färdigt.  Mitt kroppsspråk  och  hela min attityd blir fel. Jag blir ganska snart genomskådad med ett: Nu måste jag skynda mig – vi ses en annan gång.

Tänk om det gick att  slå hål på julstressen med att ge varandra tid. Den bästa julklapp man kan tänka sig.  Ta en fika med en lussebulle – eller en glöggmugg med russin och mandel och pepparkaka. Låt stressen regna  där ute så det skvalar och låt gemenskapens värme  tränga igenom  alla kompetenskrav och var bara närvarande. Jag lovar  det blir nya  vyer  och nya perspektiv över tillvaron.  Det som är  viktigt för oss får komma fram. Det blir ljus genom skyarna. Vänskap fördjupas och blir  bärande igenom mörker  och svårigheter.

Kvarnen på bilden  finns i Oxhult, Hishult.  Den  speglar sig i smältvattnet på isen i dammen som jag försökt återge i mina  färger.  Jag tänker på ett bibelord som säger:Nu ser vi ju på ett dunkelt sätt – såsom i en spegel… men då i en ny tid skall vi se ansikte mot ansikte.   Jag tror att vi kan hjälpa  varandra i dunkla  smältvattenspeglar i vår inre  människa – att få klarhet  och ljus  i de bekymmer och problem som vi lever med.

Bry dig inte så mycket om  kompetens i dina ord. Börja  med vädret och så  kan du  kanske få vara med och skingra  molnen för någon som behöver en som lyssnar  och bryr sig.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s