Änglar är väl mer än julpynt ?

DSCN1013Nu har jag monterat  ihop mammas  gamla  änglaspel. Lite  anfrätt av tidens tand  och brist på puts  och putsmedel – men  det  fungerar  och änglarnas musik hörs  precis som förut. Det går ju numera att köpa  nytt änglaspel  för  cirka  150  spänn men vårt gamla duger bra.

Änglar finns dom …? Ja åtminstone  som fint pynt till jul – i keramik i papper eller just som änglaspel  säger reklamen. Det finns ju  många som samlar på änglar och butiker som bara säljer änglar  (Christina  Schollin )  och  personer  som påstår sig personligen umgås  med  änglar  som en prinsessa i Norge. Och så vi vanliga  som kanske har en liten statyett som bär på nåt speciellt minne  och som vi inte vill skiljas ifrån. Nåt vi minns med hjälp av den lilla söta ängeln. Kyrkänglar  ser vi i kyrkor  och kapell. Bokmärkesänglar med armbågarna snyggt vilande på en molntapp. Tavlan med de lekande barnen på bron över den brusande ån  och ängeln med sina stora vingar  som vakar över  dem. Du har säkert fler minnen som dyker upp hos dig när  du läser raderna här.

Men nog måste  väl änglar vara lite mer  än pynt  och vackra bilder. På nåt sätt är vi ju på det klara med att  det finns en verklighet bakom orden om änglar.  Räddade från olyckor  och elände  talar  ofta om att det måste  ha funnits änglar med som skyddade dem. Och  tidningsrubriker  som talar om änglavakt  vid  allvarliga  och annars dödliga  olyckor i trafiken eller i bränder. Det är en känsla som är inbyggd hos  de flesta av oss. Det finns massvis med böcker som berättar  om hur   änglar ingripit  i svåra situationer. På en ödslig väg  i full storm  och med en bilmotor  som vägrar starta. Det dyker upp en man som tittar ner under  huven  och stänger  den  och säger starta nu  och motorn brummar  snällt igång  och mannen är  försvunnen. Boksida efter boksida av klara och tydliga  insatser från änglar.  Världsevangelisten  Billy Graham  har skrivit en fascinerande bok om ÄNGLAR SOM GUDS HEMLIGA AGENTER.

Bibeln har ett otal berättelser om änglar som visar sig för   olika personer. Kommer du ihåg  Jakob  som såg en stege mellan himmel  och jord  där änglar vandrade  hela tiden. Julens änglar  i Betlehem med  lovsången av en hel  änglakör   och en stor  ängel som berättade för herdarna  att nu hade  en  Frälsare fötts  i ett stall – och han skall ge människor en ny tid  och en framtid med nåd  och välsignelse.

Jag tror att änglar finns  och har en fantastisk funktion i  vår  värld. Ibland får  vi glimtar av ljus  i änglagestalter. Ibland i våra allra svåraste stunder när allt är  mörkt  och svart  och omöjligt.Precis  när vi behöver en vägledare för  vår  vardag. Jag kommer ihåg en berättelse  från en förtvivlad  människa  som gick fram till sitt fönster – öppnade  det och ropade: Finns det någon där ute som kan hjälpa  mig ? och fick besök  av en ljus gestalt och en väg till ett nytt liv-

Änglar är mer än pynt Änglar är  ibland konkreta budbärare  om en ny  och  fantastisk väg för ditt liv.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s