Trivsel är ju livskvalitet !

DSCN1000Sifo  har gjort en undersökning  om vilken kommun i Sverige som har högst  trivselfaktorer. Man har fått betygsätta  kommunerna i en skala från ett till fem och då har resultatet blivit som bilden visar. Får väl skatta oss  lyckliga  som hamnat i  en kommun med en så hyfsad placering  som nr  5  på listan. Men jag vet inte hur  frågorna ställdes  och vilka faktorer som kom med i betygsättningen. Vad är egentligen trivsel ? Vad krävs för att man skall säga att man trivs  och att man  känner sig hemma ?  Är det mysfaktorer  som ger känslan  eller är  det att vardagslivet  jobb och hem – lön  och allmänna livsvillkor  som gäller. Logistiken för att använda ett  inneord !

Kanske  allt bottnar i hur jag trivs med mig själv och att det är grunden  för allt Men hur skall jag vara  och se ut  och leva  för att passa in i trivseltrenden. Studerar man tidningarnas annonser lite grann så är  det några saker som blir mycket tydliga.  Mode – vikt och kondition.

Modet  – att vara inne är viktigt.Gör om mig är populärt i söndagsbilagor  och  Må bra skrifter.  Före  och efter  bilder  är fantastiska. Det gamla  blir  som lite trasor  och lumphögar och det nya – WOW – vilken bild jag ser i spegeln det går ju knappt att känna igen  den där ”nya”  varelsen.

Vikten  sen –  Vilka  röra av bantningstips  med den ena metoden  förträffligare  än den andra. Jag nämner inga exempel – du kan dem själv eftersom alla magasin fylls av dem  med den ena eller  den andra kocken eller  kändisen  som  marknadsförare.  Puuhhh !

Konditionen- gymmet med en utomordentlig massa  mer eller mindre plågsamma redskap och maskiner  som skall få ordning på hängmagar som skall bli sex-packs  och fettvolanger  som skall försvinna på de mest  fantastiska sätt.

Ja och så är det ju karriären då   och den perfekta familjen  och  bilen  och villan  och båten  och sommarparadiset  och resorna  till Thailand  eller Mauritius –  hur skall man orka  ???

Men  – men   jag tror  att man väldigt ofta har glömt  det allra viktigaste – ATT TRIVAS MED SIG SJÄLV !!  Sitt eget inre  i  balans  och harmoni -Vad hjälper  det en människa  om hon vinner hela  världen men förlorar sin själ !  En trygghet trots allt  även om bilen har en och annan rostfläck – Partnern inte ser ut som vid 25 -årsåldern – livet inte blev precis som man hade tänkt sig.  Somligt gick fel och kändes som misslyckanden -men ändå. Det är NU vi lever i  Advent 2013  och börjar tända trivselns alla ljus ännu ett år.  Ansträng dig inte. Slappna av  och lev i det du  har med en tacksamhet till  den Gud  som Advent talar om och som får  dig att  älska – förlåta  och glömma. Kort  sagt att trivas med ditt liv – var du än bor.

 

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s