Vem tror du att du är ???

DSCN0982Så heter ett TV program just nu  och man ger sig in i släkthistorier  och letar originella varelser i registren. Drabbas  av överraskningar ibland. Positivt  eller negativt !

Bläddrade lite i  den egna historien  och hittade mannen på bilden här ovan. John William Nylander -min farfars bror född 1869  i Ekenäs i Finland. Sjöman, styrmansexamen, skräddare.författare, och jordbrukare.Men speciellt  sammanhängande med bilden  motståndsman i den underjordiska  organisationen ” Finska aktiva motståndspartiet” i kamp mot en hänsynslös  förtryckarmakt. Man skulle bl.a.  smyga in vapen i S:T Petersburg och  där starta en revolution mot  tsaren. Alltså blev JWN befälhavare på ångfartyget John Grafton – Fullastat  med vapen för att segla in. Man upptäcktes  och fick styra om rutten upp genom Bottenviken med destination Kemi. Men blev tvungna att gå in i Larsmo och Jakobstad. Där blev man upphunna av tull och myndigheter varför JWN bestämde sig för att spränga båten  och sänka lasten. Verkställde  och tog sig själv undan och kunde skicka ett kryptiskt telegram till rörelsen centralt.  Text: Moster har avlidit – hon sprack.  Bilden visar en bit av däcksplankorna på båten  och en bild på JWN  från ett  annat tillfälle. Då smugglade han uppviglande propagandaskrifter med en segelbåt.Tuffing får man väl säga. Historien är fantastisk  och det finns många fler.

Känner att ibland borde man kanske ha lite mer mod  och frimodighet att våga sig på  att synas  och höras  och protestera mot allt elände som finns i världen. Men -detta evinnerliga  men – man är ju så liten och obetydlig.

Ta  det här med  den kristna trons plats i världen som exempel. Runt om på jorden är  de kristna den mest förföljda  och hotade gruppen i dag. I vårt eget land  betraktas ofta kristen tro som likvärdig med tron på tomtar  och troll och spöken.  Du får gärna tro men bara privat  inte i det offentliga livet.  Men tror du  så är  du konservativ traditionalist – fundamentalist – homofob – tros-polis som bara gnäller på andra. Har du såna åsikter så får du inte hyra plats för en kyrka i vilken fastighet som helst. Är du kristen så får du  ofta bli på efterkälken i olika köer  till jobb  och utnämning. Blir ifrågasatt  som minister om du kan sköta jobbet om du är med i en församling med anknytning till Livets Ord.

Apostlarna sa en gång när de anklagades av Stora rådet. Vi för vår del kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört.. Låt oss våga tillsammans tala om vad vår tro betyder för oss och vad den kan ge i en  krånglig värld.

Annons

Skriv en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s